IMG_5720+(1)

Niet één, maar vier finalisten eindigen op de eerste plaats van ‘Sommelier of the Year 2022’

werd de uitslag van de verkiezing ‘Sommelier of the Year 2022’ bekendgemaakt. Tot ieders verrassing zijn er dit jaar liefst vier winnaars! Dries Corneillie van De Jonkman in Brugge, Paul-Henri Cuvelier van restaurant Paul de Pierre in het Oost-Vlaamse Maarkedal, Yentl Quintelier van La Table de Maxime in Paliseul en Yannick Michel van restaurant Le Damison in Piétrain eindigden ex aequo op het ereschavot en mogen allen de titel ‘Sommelier of the Year 2022’ achter hun naam schrijven. Carol Leroy van het befaamde champagnehuis Duval-Leroy werd verkozen tot ‘Wine Lady of the Year 2022’.

“Nooit eerder ging de horecawereld door zo’n diepe crisis als de voorbije twee jaar. Nooit eerder verlieten zoveel vakbekwame mensen het beroep dat zo gelinkt is aan gastvrijheid. Daarom nam het bestuur en de jury van ‘Sommelier of the Year’ de beslissing om het knelpuntberoep van sommelier een stevig hart onder de riem te steken”, zei juryvoorzitter Baudouin Meyhui. “Vier jonge sommeliers hebben tijdens de finale op uitmuntende wijze hun klantvriendelijkheid en vakmanschap geëtaleerd. Elk op hun persoonlijke manier, telkens anders, maar steeds met de hoogste graad van vakkennis, en dit ten dienste van de gasten. De jury heeft dan ook unaniem beslist om deze vier topsommeliers de titel ‘Sommelier of the Year 2022’ toe te kennen.”

Vandaag werd ook Carol Duval-Leroy in de bloemetjes gezet en uitgeroepen tot ‘Wine Lady of the Year 2022’. Baudouin Meyhui: “De voorbije 30 jaar heeft Mevrouw Duval op uitzonderlijke wijze haar sporen verdiend in de Franse wijnwereld. Als onderneemster wist ze van het champagnehuis Duval-Leroy een topmerk te maken, zowel in Europa als in de rest van de wereld.”

 

Jaarlijkse verkiezing

De verkiezing van ‘Sommelier of the Year’ werd voor het eerst georganiseerd in 2010. Om in aanmerking te komen voor de titel, moeten de kandidaten voldoen aan enkele belangrijke criteria. Zo moeten ze werkzaam zijn in een Belgisch restaurant, de nodige vaktechnische bagage en beroepservaring hebben, over de nodige communicatieve en technische vaardigheden beschikken, vertrouwd zijn met de technische aspecten van een wijnkaart en garant kunnen staan voor zowel een representatief wijnkaartbeheer als de prijs-kwaliteitsverhouding. Een sommelier kan de titel van ‘Sommelier of the Year’ maar eenmaal in de wacht slepen. Gewezen winnaars kunnen niet meer worden voorgedragen.

De organisatie van de verkiezing ‘Sommelier of the Year 2022’ is in handen van Home & Table by Meyhui in samenwerking met Foodprint en het Sommeliercomité van Club Prosper Montagné. De uitslag werd vandaag bekendgemaakt samen het thema van de wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2023’ die georganiseerd wordt door Club Prosper Montagné. Beide organisaties zijn namelijk officieel erkend door de Minister van Middenstand.