Schermafbeelding 2020-01-13 om 11.24.36

Neem deel aan Gentse fotografieworkshops met je smartphone

GENT – Het Gentse Tell Me A Picture heeft opnieuw drie fotografen van wereldklasse weten te strikken voor een aantal driedaagse fotografieworkshops in 2020. Opvallend: wie geen duur fototoestel heeft, kan voor het eerst ook deelnemen met zijn smartphone. “Het verhaal wordt belangrijker. Of je dan met een reflexcamera of met je smartphone fotografeert is van ondergeschikt belang”, aldus organisator Yann Bertrand, die duidelijk mee is met zijn tijd nu zowat iedereen dagelijks fotografeert en deelt op sociale media.

Tell Me A Picture organiseert voor het derde jaar op rij een aantal fotografieworkshops met klinkende namen uit de internationale fotografiewereld. Bieke Depoorter, vast lid van het gerenommeerde fotoagentschap Magnum Photos, bijt de spits af in februari in Gent met een driedaagse workshop ‘How to tell your story?’ In april komt de Spaans-Mexicaanse Cristina De Middel naar ons land voor een workshop Extreme Storytelling. Haar naam is hier dan niet zo gekend, haar workshops worden internationaal tot de beste gerekend. En in juni gaat Max Pinckers dieper in op de vraag naar de rol van documentairefotografie in tijden van deep fakes en filters.

 

Iedereen doet aan fotografie

“Het valt op dat veel fotografen de rol van hun ambacht en kunst in vraag stellen”, zegt Yann Bertrand, fotograaf en organisator van Tell Me A Picture. “Dat heeft onder meer te maken met de overvloed aan beelden die ons dagelijks overspoelen: iedereen heeft een goede camera op zijn telefoon. Daarnaast kan je beelden eindeloos manipuleren met filters en beeldbewerkingssoftware. Ook de ondersteunende technologie in onze telefoons wordt steeds meer gesofisticeerd. Vroeger bestond de rol van documentaire fotografie in het correct vastleggen van de wereld rondom ons. Als iedereen met een smartphone die functie overneemt, wat blijft dan over?”

 

Storytelling belangrijker dan ooit

Tegelijk was de interesse in fotografieopleidingen nooit zo groot, en blijft die groeien. “Onze workshops zijn een mooie aanvulling op bestaande opleidingen”, aldus Yann. “De workshops staan in het teken van storytelling: welk verhaal wil jij vertellen? En hoe doe je dat dan? Hoe maak je beelden en reeksen die kijkers kunnen lezen en mee connecteren? Zelfs in een toekomst waarin je met een smartphone perfect scherpe beelden kan maken, met software die je helpt om een aantrekkelijke compositie te maken en die de kleuren corrigeert, is de vraag nog steeds: wat doe jij daar dan mee?”

“Dat betekent niet dat er helemaal geen techniek meer aan te pas komt, eerder dat techniek in dienst komt te staan van het verhaal”, vervolgt Yann. “Deelnemers fotograferen met het materiaal waar ze zich het meest comfortabel bij voelen, of dat nu een smartphone, een reflexcamera of een systeemcamera is.”

 

Internationaal publiek

Het publiek van Tell Me A Picture gaat van enthousiaste liefhebbers en kunststudenten tot fotografiestudenten en professionele fotografen die verder willen groeien. “Wat we doen is vrij uniek, meestal moet je naar London of Parijs om vergelijkbare workshops te volgen. We trekken dan ook steeds meer internationale deelnemers aan, uit onder meer Duitsland, Nederland en Frankrijk. We houden de groepen bewust beperkt in aantal, zodat iedereen individueel opgevolgd kan worden.”

Naast de internationale workshops, plant Tell Me A Picture ook meer kleinschalige workshops in het voorjaar en een zomereditie in Oostende. In het najaar volgen wellicht nog een aantal grote namen.

Foto’s in de tekst: © Bieke Depoorter, Max Pinckers en Cristina De Middel