Napoleon Games, dat zijn thuisbasis heeft in Erenbodegem, is niet te spreken over bepaalde praktijken in de sector. Volgens ceo Tom De Clercq kan men zich binnen de twee minuten registreren op een illegale goksite, en de overheid laat maar betijen. De wetgeving op kansspelen en weddenschappen is zo te zien een hot potatoe. Zo verschenen er onlangs nog berichten over het optrekken van de minimumleeftijd voor weddenschappen en zijn er nieuwe regels omtrent publiciteit voor kansspelen in de maak. Vooral minister Koen Geens (CD&V) lijkt hier een belangrijk agendapunt van te maken. Maar, richt hij zijn pijlen hiermee wel op de juiste partijen, vraagt men zich af bij Napoleon Games.
“Wij zijn hevige voorstander voor strengere regels omtrent publiciteit en het verbieden van kansspelen voor minderjarigen”, zegt Tom De Clercq, de nummer één van Napoleon Games. “Wij hebben hiervoor vorig jaar een eigen convenant opgesteld in samenwerking met verschillende partijen uit de sector en zijn dus zeer blij dat dit een verdere uitwerking kent in de wetteksten. Maar, gepaard met deze nieuwe wetgeving is het nog veel belangrijker om te strijden tegen het illegale circuit. Hoe meer restricties de legale aanbieders opgelegd krijgen, hoe meer spelers zullen kiezen voor een aantrekkelijker aanbod op illegale websites, die wel degelijk nog bestaan en zeer toegankelijk zijn.”
Een test van Napoleon Games zelf leerde dat het om en bij de twee minuten duurde om te registreren op een website die op de zwarte lijst van de Kansspelcommissie staat. “Nog 2 minuten later hebben we geld opgeladen en zijn we klaar om te spelen”, aldus Napoleon Games. “Er wordt ons zelfs nog tot 300 euro bonusgeld toegekend wanneer we hetzelfde bedrag storten. Het grote probleem met deze websites is dat de speler niet beschermd is. Hij kan zichzelf geen limieten opleggen, hij weet niet wat er met zijn geld gebeurt en of hij dit geld ooit nog terugziet. Bovendien werkt het gokverslaving verder in de hand, want ook personen die uitgesloten zijn door de Kansspelcommissie (in België staan circa 300.000 personen op de zwarte lijst) hebben vrije toegang tot deze websites.”
Volgens Tom De Clercq riskeert de overheid een enorm verlies lijden aan financiële inkomsten, als ze lijdzaam blijft toezien. Van elke 100 euro verspeelde inzet, gaat er onmiddellijk 32 procent. De legale kansspelaanbieders, waaronder Napoleon Games, pleiten dus voor een betere samenwerking tussen de sector, de overheid en de kansspelcommissie om samen een maatschappelijk verantwoorde en legale omgeving te creëren. Nu blijkt het vooral moeilijk om niet te zeggen onmogelijk om de wildgroei aan illegale gokwebsites te stoppen.