Het dossier rond de dodelijke legionella-uitbraak in het Gentse havengebied is na vier jaar procederen afgerond. Stora Enso en de drie leidinggevenden bekenden schuld en een speciale procedure werd opgestart om het dossier af te handelen via de zogenaamde guilt plea.
“Dit betreft een voorafgaande erkenning van schuld waarbij tussen de beklaagde en het openbaar ministerie tot een overeenkomst wordt gekomen omtrent de schulderkenning en de straf”, duidt de Gentse persrechter. Deze procedure werd dinsdag goedgekeurd door de Gentse rechtbank.
“De vier beklaagden hebben allen hun schuld erkend en hebben de door het openbaar ministerie voorgestelde straf aanvaard”, klinkt het vonnis van de Gentse rechtbank. Het bedrijf Stora Enso ging akkoord met de maximale geldboete zoals wettelijk voorzien van 384.000 euro.
Twee dodelijke slachtoffers
De drie (voormalige leidinggevend) zijn veroordeeld tot een opschorting voor een periode van drie jaar. De Gentse rechtbank bekrachtigde dinsdag deze guilty plea. “Deze werd op een weloverwogen manier gesloten en overeenstemt met de werkelijkheid van de feiten en juridische kwalificatie.”
In het vonnis hield de rechter rekening met onder meer het blanco strafblad en de inspanningen die werden gedaan om de slachtoffers te vergoeden. “De rechtbank oordeelde zo dat de voorgestelde en aanvaarde straf en opschortingen van uitspraak van veroordeling proportioneel zijn.”
Zo komt na vier een einde aan de dodelijke legionella-uitbraak in de haven in 2019. De eindbalans was zwaar: meer dan dertig zieken en twee mensen die zijn overleden. Het Oost-Vlaams parket opende in mei 2019 een onderzoek. Papierfabriek Stora Enso maakte zelf bekend de oorzaak te zijn.
Onopzettelijke doding
De raadkamer besliste in 2022 om het bedrijf als drie (voormalige) leidinggevenden door te verwijzen. De aanklacht: onopzettelijke doding van twee slachtoffers, onopzettelijke slagen aan dertig personen die besmet en daardoor ziek werden, en schending van de zorgplicht.
Nadat met de 32 slachtoffers een schikking over schadevergoedingen werd getroffen, werd dat ook gedaan met andere betrokken partijen in het dossier. Evergem keurde in oktober al een schikking met Stora Enso goed. Daarna volgden respectievelijk Stad Gent en de Vlaamse overheid.
Over de bedragen van de schikkingen met de slachtoffers wordt niet gepraat. Dat behoort tot de geheimhouding van zo’n regeling. Voor Stad Gent en gemeente Evergem ging het over een bedrag van 192.000 euro. Deze werd goedgekeurd door beide gemeenteraden in 2023.
De gemeente Evergem wil het bedrag gebruiken om de leefbaarheid in de kanaaldorpen te verbeteren. De Stad Gent van zijn kant gaf aan de middelen te willen gebruiken voor de stadskas. Beide besturen gaven aan dat voor hun het belangrijkste was dat de slachtoffers vergoed werden.