3.bp_.blogspot.com-Glx2Td8W9bUWLbE7TgYWrIAAAAAAAAwg0qPkKoE4__TkusaSotBPTlqtVEWVFzDoLQCLcBs1600shutterstock_436945282-fdccf5bdddeb7de983eb94c91c01a597946b8772

Museum van Verloren Voorwerpen & Vergeten Jobs in 2030

GENT/NEVELE – Op vrijdagvoormiddag 29 juni lanceert CodeFever – in samenwerking met de Gentse jongerenorganisatie Habbekrats – het Museum van Verloren Voorwerpen en Vergeten Jobs. Op deze website kan je virtueel toeren doorheen het museum dat vooruitblikt op het jaar 2030 en krijg je concrete tips om te overleven op de arbeidsmarkt in de 21ste eeuw.

De arbeidsmarkt van vandaag is niet te vergelijken met die van 50 jaar geleden. Het hoeft dan ook geen verwondering te wekken dat de arbeidsmarkt van 2030 er nóg helemaal anders zal uitzien. En hoewel er onvermijdelijk jobs zullen verdwijnen, zullen ook heel wat nieuwe en razend interessante beroepen ontstaan.

Het Museum van Verloren Voorwerpen en Vergeten Jobs klikt door naar het jaar 2030 en kijkt op een ludieke manier terug naar de dag van vandaag. Bezoekers verkennen er objecten en beroepen die we in de toekomst niet meer actief zullen kennen. De plastic bankkaart, een papieren handleiding, de metser en kassierster, … het zijn slechts enkele van de archiefstukken waar we in 2030 met de nodige nostalgie naar zullen terugblikken.

‘Weet je nog, toen…?’

Dit curiositeitenkabinet uit de toekomst is een wake-up call voor de werkgever, werknemer en student van vandaag. Want wie dit jaar aan het middelbaar begint, zal in 2030 voor het eerst werk zoeken, en wordt sollicitant op een totaal andere arbeidsmarkt. Wie dit jaar 40 wordt, zal in 2030 nog minstens tien jaar moeten werken… en moet zich dus stevig bijscholen.

Welke beroepen zullen er verdwijnen en ontstaan? Tegen wie zal de sollicitant van de toekomst het moeten opnemen? En hoe maken we ons het komende decennia helemaal future fit en klaar voor wat komt?

A blast from the past

In het Museum van Verloren Voorwerpen en Vergeten Jobs stelt CodeFever de objecten die we vandaag nog dagelijks gebruiken en de beroepen die we uitoefenen of waar men voor studeert tentoon als ware het spectaculaire archeologische vondsten.

Binnen twaalf jaar kijkt de volgende generatie immers naar de plastic bankkaart met dezelfde verwondering als waarmee de kinderen nu naar een floppy of cassette kijken, en wekt het beroep van ‘de dokwerker’ dezelfde nostalgische reflex op als ‘de lantaarnopsteker’.

        

Stukken van mensen

De museumstukken werden niet lukraak gekozen. Achter elk object of beroep gaat een onderbouwde toekomstvoorspelling schuil van een visionair, belangrijke marktspeler of inhoudelijk expert. In diepgaande individuele interviews analyseren zij hun werkveld, de tendensen, en hun visie voor de toekomst.

Een toekomst van en voor kinderen

Het museum kijkt ook en vooral vooruit. “We geven het woord aan kinderen, de werknemers die in 2030 de arbeidsmarkt zullen betreden”, vertellen de mensen van CodeFever. “Zij dromen, onbevreesd en met een open geest, van de -letterlijk en figuurlijk- fantastische beroepen die zij in 2030 zullen uitoefenen.”

Het museum wordt op vrijdag 29 juni, de laatste schooldag, feestelijk ‘geopend’ door Alexander De Croo, vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda en Telecom. Een panelgesprek over de ‘jobs van de toekomst’ wordt gevolgd door de prijsuitreiking van de wedstrijd “Mijn droomberoep in 2030”.

Lees ook

  • CommV
    13/11/2024
    Bey Consulting
    Antwerpen
  • VOF
    13/11/2024
    Tipagula
    Mechelen
  • VZW
    13/11/2024
    Harmony Stables
    Asse