Afbeelding3 Dimitri De Cuyper. Foto David Van Hecke

Morgan Freeman kwam er al eten en de baas is een ex-paracommando: bekende Gentse brasserie blaast 30 kaarsjes uit

GENT - Morgan Freeman en Lou Reed kwamen er al eten en Guy Verhofstadt had er een vast tafeltje. Maar de afgelopen 30 jaar ontving brasserie Pakhuis, vlak bij de Korenmarkt, ook gewone Gentenaars en toeristen alsof ze thuis kwamen. Zaakvoerder en voormalig paracommando Dimitri De Cuyper vertelt over vroeger en nu.

“Guy Verhofstadt kwam hier ’s avonds als premier vaak nog tafelen. Altijd een tafeltje in een hoek”, zegt Dimitri De Cuyper (59). Wereldsterren als Morgan Freeman en Lou Reed kwamen er ook eten. “Maar voor ons zijn dat gewoon klanten als een andere, die eens lekker willen tafelen en genieten.”

Bekende gezichten, jong of oud, toeristen of Gentenaars. Brasserie Pakhuis in hartje Gent trekt al dertig jaar een breed publiek. De zaak was oorspronkelijk eigendom van Pierre Caron. Die vroeg eind jaren ‘90 aan Dimitri De Cuyper om voor hem te komen werken. Een serieuze carrièreswitch.

“Ik was paracommando’, zegt De Cuyper. “Ik werd majoor en ging een bureaujob moeten doen en dat zag ik niet zitten. Caron is me anderhalf jaar blijven vragen om naar het Pakhuis te komen. De zaak draaide toen niet zo goed. Ik ben uiteindelijk in 1998 gesprongen en later heb ik de zaak helemaal overgenomen. Ik heb nog geen dag spijt gehad van die beslissing.”

Kleine KMO

De Cuyper vormde het Pakhuis om van een gewoon restaurant tot een hyper efficiënte zaak. “We brengen kwaliteitsvolle, gezonde en betaalbare keuken op het bord van onze klanten. Met succes, want ondertussen zijn we een kleine KMO”, zegt De Cuyper. In het Pakhuis werken veertig voltijdse werkkrachten. Op een zaterdag – de drukste dag van de week – draait 25 personeelsleden mee in de servies.

 

In het gebouw van brasserie Pakhuis zat vroeger een loods voor ijzerwaren en een lokale Gentse radio. Foto David Van Hecke

Twee belangrijke figuren in dit verhaal zijn zaalverantwoordelijke Katrien Claes (43) en chef Koen Lefever (56), die beiden al ongeveer twintig jaar meedraaien. “Katrien is hier begonnen als 19-jarige. Je merkte onmiddellijk haar potentieel. Samen met Koen delen we dezelfde visie en streven we naar kwaliteit.”

Maar in de brasserie draait het niet enkel om lekker eten. “We brengen een bepaalde service”, zegt De Cuyper. “We ontvangen klanten zoals je gasten thuis zou behandelen. Een vlotte en soms losse bediening. Van bepaalde klanten weten we onmiddellijk welke tafel ze willen en wat ze willen eten.”

Franse boerderij

Het gebouw heeft ook een rijke geschiedenis. Het was een loods voor ijzerenwaren Dutry-Colson in de Veldstraat. “Vanop de Leie is vanaf deze plek een vliegtuig naar Congo verscheept. Ook een lokale Gentse radio zat hier en de wijnkelder was tijdens de Tweede Wereldoorlog een schuilkelder.”

Voor het jubileum houdt de zaak een feestjaar samen met jonge Gentse ondernemers. Mocktails van NONA, sneukelen met patissier Joost Arijs en pralines van Cedric Van Hoorebeke . En in oktober bereidt chef Koen en Olly Ceulenaere van Publiek samen parelhoen, afkomstig van de boerderij van het Pakhuis, gevestigd in het Franse La Chapelle Naude, onder Dijon.

“Daar kweken we parelhoen en Bressekip”, zegt De Cuyper trots. “Met onze kip hebben we al drie prijzen gewonnen, gekregen van presidenten Sarkozy en Macron. We hebben onze eigen bier en champagne en werkten jaren hard aan de perfecte moelleux. Zo proberen wij het verschil te maken.”

Wie binnenstapt in brasserie Pakhuis weet niet waar eerst kijken door het imposante interieur. Foto David Van Hecke