Vorige week stuurde de beroepsvereniging reeds twee brieven naar uittredend inister van Financiën Vincent Van Petegehem. Het werkklimaat van de boekhouders is “ondraaglijk geworden”, klonk het. De vereniging heeft nu vijftien aanbevelingen gedaan bij de politieke partijen die onderhandelen over een nieuw regeerakkoord. Als de nieuwe federale regering die aanbevelingen naast zich neerlegt, dreigt men, voor de eerste keer in de geschiedenis van de KVABB, in opstand te komen.
Binnen de beroepsvereniging zouden stemmen opgaan voor burgerlijke ongehoorzaamheid. Concreet kunnen de boekhouders beslissen om geen btw-aangiftes meer in te dienen op het einde van het jaar. “En dan zit de Belgische schatkist met een probleem van te weinig inkomsten”, luidt het. De iets mildere stemmen binnen de beroepsvereniging denken voorlopig nog na hoe men alle doelen kan bereiken zonder “zelf het slachtoffer te worden” (door te staken, red.).
Lees ook: Meer dan helft kmo’s niet op de hoogte van deadline voor registreren van opleidingen
Volgens de KVABB maakt hun beroep een ongekende crisis door. Complexe fiscaliteit leidt tot “ondraaglijke werkomstandigheden”. Belangrijke eisen zijn administratieve vereenvoudiging en een betere toegankelijkheid van de administratieve platformen – ook buiten de kantooruren. Daarnaast vraagt men om de onafhankelijke diensten voor bemiddeling terug in het leven te roepen, vooral omdat men merkt dat de nultolerantie voor boekhouders beter kan worden vervangen door gewone sancties.
“Het is niet meer menselijk”, zegt voorzitter Ludo Van den Bossche woensdag. “De aansprakelijkheid naar ons toe wordt alsmaar opgetrokken. De problemen met de informatica worden elk jaar groter en er is een groot algemeen tekort aan boekhouders. Wij zullen dan ook aan beide kanten van de taalgrens aan hetzelfde touw trekken.”