Modulyss uit Zele, een bedrijf dat deel uitmaakt van de Balta Group, ontwerpt en produceert modulaire tapijttegels in uiteeenlopende kleuren, structuren en patronen voor de internationale contractmarkt en is gericht op architecten en ontwerpers die op zoek zijn naar hoogkwalitatieve en trendsettende vloerbekleding.
Ook op het vlak van “corporate social responsability” toont het bedrijf dat het van wanten weet. Zo is het bedrijf er zich van bewust dat het belangrijk is om de milieu-impact van elk product te beperken. Daarom is het sinds 2015 ook lid van de vereniging Healthy Seas die in 2013 werd opgericht. Het gaat om een internationaal initiatief van NGO’s, overheden en bedrijven en de vereniging heeft de bedoeling om onze zeeën te beschermen door achtergelaten visnetten – ook bekend als spooknetten – uit het water te halen. Als die netten in zee blijven liggen kunnen ze immers zeedieren zoals vissen, dolfijnen, schildpadden en zeevogels verwonden omdat de dieren erin verstrikt raken. Dat het niet om iets banaals gaat, blijkt uit de veelzeggende cijfers: elk jaar blijft wereldwijd zo’n 640.0000 ton visnetten achter in onze oceanen en zeeën.
Healthy Seas recupereert niet alleen de visnetten, maar zorgt er ook voor dat ze worden gerecycleerd en geregenereerd tot ECONYL®-garens door Aquafil, de belangrijkste Europese fabrikant van PA 6-tapijtgaren. In 2015 produceerde modulyss 645.000 vierkante meter tapijttegels met het ECONYL® garen, goed 15% van ons totale jaarvolume
“In 2008 waren wij de eerste Europese tapijttegelfabrikant om een ecologische tapijttegel op de markt te brengen met 70% gerecycleerd garen”, legt Geert Vanden Bossche, marketingdirecteur van Balta Industries uit. “Sindsdien ontwierp modulyss meerdere eco-collecties met het dit soort garen die een belangrijk onderdeel vormen van ons productgamma.”
Nu heeft het bedrijf in samenwerking met Healthy Seas en de Ecoduikers, op 11 september met een team van vrijwillige duikers een grote opruimactie gedaan in de Noordzee. Tijdens 2 duiksessies werden 300 kilogram oude visnetten uit de zee opgehaald, die worden verwerkt tot zowat 500 vierkante meter tapijttegels.
“We zijn zeer trots dat we deel mochten uitmaken van deze opruimactie en zo ons steentje kunnen bijdragen in de strijd tegen deze wereldwijde problematiek”, zegt Tom Debusschere (op de foto tweede van rechts onderaan), CEO van Balta.