De Vlaamse regering gaf eind oktober aan bijna 300.000 euro vrij te maken voor de herontwikkeling van de bedrijfsterreinen van SVK in Sint-Niklaas. De gigantische oppervlakte wordt beschouwd als een plek waar in de toekomst een nieuw stadsdeel kan ontwikkeld worden.
Lees ook: SVK wordt verkocht aan Antwerpse families Beerens en Aertssen: “Zij hebben het bedrijf gered”
Vooraleer het terrein zulke invullingen kan krijgen, moet er vooral gesaneerd worden, aangezien de terreinen van SVK veelal vervuild zijn met asbest. In een eerste beschrijvend bodemonderzoek dat SVK moest opmaken in opdracht van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) werd duidelijk dat er minstens 326 ton asbest in de bodem zit, dat verwerkt zit in meer dan 10.000 ton met asbestvervuild puin.
“De situatie is nog erger dan we hadden verwacht en in het bodemonderzoek werden nog maar enkel de buizenakker, de wegenis en het middenplein onderzocht”, vertellen Jef Maes en Pieter Heymans van het Actiecomité Asbeststort Dicht.
Asbestslachtoffers
“Dat is nog geen tien procent van het volledige terrein. Bij zo goed als elke analyse werd de maximale toetsingswaarde overschreden en dat op sommige locaties met factor honderd. Op foto’s die ons werden bezorgd door werknemers zijn de stukken asbestcement met het blote oog herkenbaar. Op die sterk vervuilde locatie zijn in het verleden al luchtballonnen opgelaten. De sterftecijfers voor asbest zouden statisch gezien moeten dalen, maar dat is hier niet het geval. Longspecialisten geven aan dat wat betreft asbestslachtoffers Sint-Niklaas en omgeving nog lang niet over de piek zit.”
Het actiecomité stelt dat de historische aandeelhouders van SVK door de recente verkoop aan de Antwerpse families Beerens en Aertssen hun financiële verplichtingen ontlopen en de rekening willen doorschuiven naar de belastingbetaler, maar dat ontkent CEO Bruno Desmet met klem. “Niets is minder waar, aangezien we door de overname net sterker staan”, zegt Desmet.
“Er zijn ook al wat interne gesprekken gevoerd met de overnemers, de stad en OVAM. We kozen er in het onderzoek overigens bewust voor om de drie meest vervuilde terreinen in kaart te brengen. Bovendien liggen de puinlagen daar vast en zijn er dus geen gezondheidsrisico’s.”
Bodemsaneringsplan
SVK meent dat het voor de wettelijke einddatum haar bodemsaneringsplan klaar wil hebben om zo sneller over te kunnen gaan tot de werkelijke sanering van de terreinen. “De bedoeling is om dat plan zeker voor 1 augustus 2025 op tafel te leggen”, zegt Desmet. “Nadien zullen we hetzelfde doen voor de overige zeven SVK-terreinen.”
Ook Vlaams Parlementslid Debby Burssens (PVDA) interpelleerde dinsdag in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement over het dossier. De nieuwe minister van Leefmilieu Jo Brouns (CD&V) stelde eveneens dat SVK en niet de belastingbetaler de sanering zal moeten financieren.