“Met maatregelen zoals MijnVerbouwLening, MijnVerbouwPremie en de sloop- en heropbouwpremie geeft de minister mensen met bouw- en verbouwplannen een financieel duwtje in de rug”, verantwoordt de sectororganisatie zijn keuze. “Meer renoveren en bouwen, betekent natuurlijk ook meer werk voor de sector.”
De jury verwees ook naar de inspanningen van minister Diependaele voor meer betaalbare en sociale woningen met hulp van de private sector en voor een efficiënter en energiezuiniger sociaal woninglandschap, een begroting op orde en de stipte b2g-betalingen.
“Het is een eer om de Gouden Baksteen te ontvangen. De uitdagingen op de woningmarkt zijn groot”, vertelt de Oost-Vlaamse minister aan Bouwunie. “We zullen de kmo-bouwbedrijven meer dan nodig hebben om de talrijke projecten te realiseren. Met mijn beleid wil ik ervoor te zorgen dat iedereen een betaalbaar, duurzaam en kwalitatief dak boven het hoofd heeft. Deze erkenning van Bouwunie is een erkenning van ons werk.”
Bouwbelofte
De Gouden Baksteen werd vrijdagavond uitgereikt op een gala-avond in de Waagnatie in Antwerpen. Ook een aantal bouwbedrijven viel er in de prijzen.
Zo kreeg Confistruct uit Denterhoutem de Baksteen Bouwbelofte van het Jaar, Pglas uit Tielen kroonde zich tot zowel Bouwwerkgever van het Jaar als Digitale bouwonderneming van het Jaar, Steen Vastgoed uit Kapellen werd Duurzame bouwonderneming van het Jaar en Gielen en Gielen sleepte de award voor Bouwproject van het Jaar (voor The Farm in Kesselt, red.) in de wacht. Het is dit jaar de 26ste keer dat Bouwunie de Gouden Baksteen, in samenwerking met Wienerberger en Federale Verzekering, uitreikt.
In 2022 won Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters nog de prijs, onder meer voor de coronamaatregelen die waren genomen zodat wegenwerkers snel weer aan het werk konden.