Edelgedacht is een begrip, maar echte Pintenaars spreken nog steeds van ‘juwelier Vanhoutteghem’. “De naam is veranderd toen de winkel verhuisde in 2010”, vertelt Jan Vanhoutteghem. Zijn ouders, Roger en Gaby, waren 57 jaar daarvoor bescheiden gestart in de Pintestraat.
“Mijn vader herstelde klokken en horloges in de achterkamer, mijn moeder verkocht juwelen. Als het de tijd was van de communies, ging ze bij de boeren rond met haar fiets om gouden kruisjes en armbanden te verkopen. Op zondag bleven ze speciaal open voor de mensen die naar de kerk kwamen.”
Goud in ’t bloed
In 1959 verhuisde het koppel naar de Baron de Gieylaan. Enkele jaren later werd Jan geboren. Net zoals zijn broers groeide hij op tussen uurwerken en juwelen. Na een opleiding tot goudsmid en verschillende stages opende hij zijn atelier achter in de winkel. In 1970 namen zijn ouders een juwelenwinkel over in Gent, aan de Dampoort, die zijn broer later zou overnemen. Jan zette de winkel in De Pinte voort vanaf 1989.
In 2000 kwam zijn vrouw Elsie Pouleyn erbij. “Ik ben opgeleid als psychologe”, vertelt ze. “Ik heb twee jaar in de psychiatrie gewerkt en twaalf jaar in hr, maar kort na de geboorte van onze dochter, Julia, ben ik mee in de winkel gestapt.”
“Ze is achteraan begonnen en stilaan naar voren gekomen”, pikt Jan in. “Maar alle creativiteit heeft altijd bij Jan gelegen”, vult Elsie aan.
Collecties met een verhaal
In 2006 opende het koppel een tweede vestiging in Gent met enkel juwelen, na de overname van de collectie van Simonne Muylaert-Hofman van een galerij in Knokke. In De Pinte werd de verkoop van uurwerken afgebouwd, en uiteindelijk stopgezet bij de verhuizing van de winkel naar het Kerkplein. De naam veranderde toen ook naar Edelgedacht.
“Met de verhuizing is het atelier alleen maar uitgebreid”, vertelt Elsie. “Vandaag verkopen we een breed gamma met klassieke, design en kunstzinnige juwelen zodat iedereen zijn of haar goesting kan vinden.”
Lees ook: Opnieuw sluit een juwelier in het centrum: “Gent is geen winkelstad meer, het is een toeristenstad”
Zo’n 50 procent is eigen werk, de rest zijn collecties met een verhaal. “Ik ben lang de enige geweest in Europa die Sevan verkoopt, dat zijn kunstjuwelen uit Turkije”, zegt Jan trots. “En we zijn de enige Belgische premium partner van Niessing, waardoor we zeggenschap hebben in de collectie.”
Jan, Elsie en hun team schikken zich naar de wensen van de klanten. Daarvoor zijn ze tot ver buiten De Pinte bekend. “We hebben klanten die al van bij het begin komen”, zegt Elsie. “Momenteel zitten we met vier generaties. We hebben klanten van wie de achterkleinkinderen een geboortebandje dragen van Edelgedacht.”
Of hun kinderen dat ook zullen kunnen, is nog de vraag. Jan is net 61 geworden, Elsie 60. Over een paar jaar bereiken ze de pensioengerechtigde leeftijd, wat zal er dan met Edelgedacht gebeuren? “Onze dochter is een andere weg ingeslagen, zij werkt in de sociale sector”, zegt Jan.
“De opvolging is dus nog niet verzekerd, maar we zouden het wel fijn vinden als het idee achter Edelgedacht kan worden voortgezet: exclusieve, tijdloze juwelen die de klant na twintig jaar nog steeds graag ziet door de kwaliteit en de sentimentele waarde.”