Schermafbeelding 2020-11-18 om 10.39.39

Mijlpaal: 53% nieuwe start-ups bij Start it @KBC heeft vrouwelijke founder

Een primeur: meer dan de helft van de nieuwe lichting start-ups bij accelerator Start it @KBC heeft minstens één vrouwelijke founder. Die mijlpaal is voor Start it @KBC het sein om nog een versnelling hoger te schakelen. Op de Dag van het Vrouwelijk Ondernemerschap lanceert het samen met Netwerk Ondernemen en VLAIO het gloednieuwe ‘Women in Tech’ coachingtraject.

Van de 67 start-ups die de meest recente pitchronde van Start it @KBC overleefden, heeft 53 procent minstens één vrouwelijke oprichter aan boord. De accelerator leverde de voorbije jaren forse inspanningen om meer vrouwelijke ondernemers aan te trekken. Sinds 2017 steeg het aandeel van de vrouwelijke founders daardoor met 20 procent.

Uit onderzoek door Start it @KBC blijkt dat heel wat vrouwelijke ondernemers nog altijd op barrières botsen bij het oprichten en schalen van hun onderneming. Meer dan mannen worstelen ze met de combinatie van een gezin en een eigen bedrijf, en klanten en investeerders nemen hen niet altijd serieus. Rolmodellen zijn volgens hen cruciaal om andere vrouwelijke ondernemers te inspireren, maar die komen nog te weinig in de aandacht.

‘Vrouwelijke blik’ op technologie

Met het ‘Women in Tech’ traject wil Start it @KBC vrouwen wapenen om met die obstakels om te gaan. Anna Thomlinson, Managing Director van Start it @KBC legt uit: “Het begeleidingsprogramma bestaat in eerste instantie uit een reeks webinars waar female founders hun eigen ervaringen delen en vertellen hoe zij onderweg barrières overwonnen. Vrouwelijke rolmodellen treden op als mentor en als coach. Vanaf 2021 volgt er een intensief begeleidingstraject voor vrouwelijke founders.”

ICT woman of the Year coacht mee

Dewi Van De Vyver, CEO van Flow Pilots, ICT Woman of the Year 2020 is één van de mentoren van het nieuwe Women in Techprogramma: “De ‘vrouwelijke blik’ op technologie is onmisbaar. Er komt steeds meer artificiële intelligentie op ons af, die bijna volledig vanuit het mannelijke standpunt geprogrammeerd wordt en weinig tot geen rekening houdt met de situatie van vrouwen. Daarnaast is er een stuitend gebrek aan kennis over de significante rol die vrouwen hebben gespeeld in wat wij vandaag kennen als ICT. Zo was Margaret Hamilton de lead software designer voor de Apollo missie in 1969, maar wordt ze amper vermeld in de geschiedenisboeken.”

“We komen van ver en we hebben al een hele weg afgelegd. Maar inspanningen blijven hard nodig. Als we kijken naar alle start-ups en scale-ups in onze community heeft vandaag maar 27 procent een vrouwelijke oprichter”, zegt Anna Thomlinson. “Dat cijfer moet verder omhoog. Studies tonen trouwens aan dat techbedrijven die geleid worden door een vrouw gemiddeld betere resultaten halen.”

Oost-Vlaamse Female founders in de spotlights

Voor de Dag van het Vrouwelijk Ondernemerschap vroeg Start it @KBC enkele vrouwen in de community naar hun ervaringen als start-up founder. We pikten er enkele Oost-Vlaamse toppers uit.

An Deraemaeker (Justified, Gent): “Ik merk dat er in de maatschappij nog een bepaald stigma heerst. Toen ik op mijn dertigste koos voor een eigen zaak in plaats van een gezin, merkte ik dat dit voor veel mensen moeilijk te begrijpen was. Dat maakt die beslissing dan ook veel lastiger.”

Els De Geyter (Human Reef en BloomUp): “In mijn beleving wordt in de ondernemerswereld een verwarring gemaakt tussen arrogantie en charisma en dat speelt vrouwelijke ondernemers volgens mij wel parten. Zo merk dat je dat mannelijke collega’s het vaak niet zo moeilijk vinden om de situatie wat mooier voor te stellen en doorgaans hebben ze ook voldoende zelfvertrouwen om dat ook zeer geloofwaardig te brengen. Vrouwen zijn daar naar mijn gevoel minder goed in en komen daarom mogelijk ook minder overtuigend over. Dit zorgt ervoor dat vrouwen moeten leren om ook te durven vertrekken van hun kracht. Want vrouwen hebben evenveel kracht als mannen maar ze brengen dit op een andere manier tot uiting. Een goede coach kan daarbij helpen.”

“Tot voor enkele jaren was het uitzonderlijk om te horen of te lezen over vrouwen als ondernemers. Het normaliseren ervan, wat de laatste jaren meer en meer gebeurt, is één van de belangrijkste redenen waarom het aantal vrouwelijke onderneemsters nu in stijgende lijn zit”, zegt Kathleen Peers, oprichter Miokoo. Andere vrouwelijke ondernemers geeft ze deze goede raad mee: “Wees eerlijk met de buitenwereld: wat heb je nodig om te kunnen starten, wat zal je moeten opgeven, waar zal je hulp nodig hebben? Wees eerlijk met jezelf: weet waarom je het doet, waar je naartoe wil en welke hulp je daarvoor nodig hebt. En, zorg ervoor dat jouw levenspartner of jouw dichte omgeving jou mee ondersteunt. De ondernemers marathon lopen én een gevecht op het thuisfront moeten leveren is een moeilijke combinatie.”

Els de Weyn (Croqino’s): “Er wordt, helaas nog vaak, stereotiep gedacht dat een vrouw de gezinstaken op zich moet nemen. Die taken opnemen in combinatie met een startende onderneming is gewoon niet haalbaar. Een eigen onderneming starten is een intensieve rollercoaster met heel veel uren, onverwachte wendingen, veel negatieve maar ook positieve emoties én wilskracht/veerkracht om er te komen. Meestal duurt alles ook veel langer dan eigenlijk voorzien…”

“Als vrouw word ik soms niet au serieux genomen door mannelijke gesprekspartners zoals leveranciers, investeerders, banken, …”, vervolgt Els. “Zelfs al ben ik de persoon met de meeste ervaring of kennis over een specifiek item. Ik was in de veronderstelling dat dit iets was uit jaren mid 1900 maar helaas is dit nog (te) vaak hedendaags.”