download (5)

microStart overschrijdt de kaap van de 30 miljoen euro aan toegekende kredieten

GENT – Een paar dagen voor de start van het nieuwe schooljaar meldt microStart, de belangrijkste Belgische microkredietinstelling, een nieuwe mijlpaal behaald te hebben. Sinds het begin van zijn activiteiten in 2011 heeft microStart maar liefst 30 miljoen euro toegekend aan micro-ondernemers in België.

microStart werd bijna 8 jaar geleden opgericht op initiatief van de Franse NGO Adie, BNP Paribas Fortis en het Europees Investeringsfonds. Het ondersteunt al wie uitgesloten is van het klassieke banksysteem (kleine zelfstandigen, werklozen, OCMW-trekkers …) in het oprichten en ontwikkelen van hun eigen zaak, door kleine leningen toe te kennen voor grootse ideeën.

“Onze klanten hebben lege zakken, maar een hoofd vol ideeën. Ze bewijzen elke dag dat er wel degelijk ondernemerszin is in België, ook bij de minstbedeelden”, adlus Patrick Sapy, CEO van microStart.

741 nieuwe banen

Dankzij een systeem van leningen tussen 5.000 en 15.000 euro begeleidt microStart ondernemers bij de opbouw en verdere ontwikkeling van hun beroepsactiviteit. Alleen al dit jaar, heeft de microkredietinstelling niet minder dan 926 projecten ondersteund (een groei van 53% in 3 jaar tijd), met een gemiddeld kredietbedrag van 10.155 euro en 741 nieuwe banen gecreëerd in Vlaanderen.

Via kleine leningen introduceert microStart een systeem van progressieve microkredieten die de ontwikkeling van elke activiteit volgen. Naarmate het project groter wordt, krijgt de ondernemer persoonlijke raad en een begeleiding op maat van zijn vooruitgang. Zo groeien het micro-ondernemerschap én microStart samen in Vlaanderen! Een vruchtbare wisselwerking die vandaag haar doeltreffendheid bewijst met meer dan 30 miljoen euro aan toegekende kredieten sinds 2011.

Lokale verankering

Sinds de oprichting is het aantal kredietaanvragen bij microStart alleen maar blijven toenemen. Vanaf 2015 steeg dit aantal zelfs met 130%. Een duizelingwekkende stijging die verklaard wordt door de opening in 2015 van twee lokale kantoren (in Gent en Antwerpen) die stabiliteit brengen voor de microkredietinstelling. Een lokale verankering die toelaat diversere profielen van kandidaat-ondernemers aan te trekken.