Er is geen distillerie in Schotland die The Glengarry niet kent. “Ik ben al 120 keer naar daar gegaan”, zegt Bob Minnekeer trots. In 1999 opende de kenner zijn eigen whiskybar in een middeleeuwse kelder op het Sint-Baafsplein. Sindsdien groeide hij uit tot een soort Belgische ‘paus van de whisky’. “Ik heb heel veel mensen mee op sleeptouw genomen”, zegt hij trots.
In 2017 ging Minnekeer met pensioen en liet hij The Glengarry over aan Mario Valcke. Die was van plan om daar te sterven, maar de lange dagen begonnen na zeven jaar toch te wegen. Dus belde hij Arnout Dhaen (29) en Jonathan Byl (30) op. “Deze zaak paste volledig in ons kraam”, vertelt Dhaen, die al vijf jaar Rock Circus openhoudt in de Overpoort en al drie jaar Speakers Corner in de Hofbouwlaan, met Byl als gerant.
Samen fristen ze de kelder op en pasten ze de kaart van The Glengarry aan. Het whisky-aanbod werd verkleind, het bieraanbod vergroot. “Whisky is nogal niche”, vertelt het duo. “We wilden de bar toegankelijker maken. Vroeger kon je hier meer dan driehonderd whisky’s proeven, maar dat is nogal overdonderend voor Jan met de pet. Plus, je gaat vooral op café om bier te drinken, niet om whisky achterover te slaan.”
60 whisky’s, 200 bieren
Na de overname deze zomer kan je nog een zestigtal whisky’s proeven. Op de bierkaart staan bijna tweehonderd bieren, waarvan elf op tap. “We hebben steevast een grote collectie geuzen en oude krieken”, zegt Byl. “Dat zie je niet vaak meer op café.” Ook het aanbod van alcoholvrij bier is ruim.
Wie honger heeft, kan nu ook calamares, kaasballetjes en een croque uit het vuistje bestellen. De whiskyclubs zijn gebleven, die komen hier nog altijd samen op vrijdag en zaterdag. Bob Minnekeer is tevreden. “Ik ben blij dat de jeugd dit wil voortzetten”, zegt hij trots. “Ik heb honderd procent vertrouwen in Arnout en Jonathan.”