AMS_1350_UPG_UTW_DEF_Beeld_A_01-9900000000079e3c

Meiboomplanting op hoogste studententoren van Vlaanderen

GENT – Het Gentse Upgrade Estate – marktleider in studentenhuisvesting – bouwt volop aan “Bro Upkot”, de hoogste studentenwoontoren van Vlaanderen. In slechts 14 maand zijn 18 bovengronds voltooide verdiepingen wind- en waterdicht. Om dat te vieren organiseert Upgrade Estate een symbolische meiboomplanting op de bovenste verdieping. Hiermee willen ze in de eerste plaats hun aannemers en ‘medemerkers’ van de interne bouwafdeling bedanken voor het straffe werk. Dit traditionele gebaar roept ook voorspoed en geluk af over de nieuwe thuis van de 300 studenten die er volgend academiejaar hun intrek zullen nemen.

De nieuwe landmark van 60 meter torent uit naast de R4 en is zonder twijfel de meest besproken werf van Gent en omstreken. De ruwbouw rees in een recordtempo uit de grond. Samen met architectenbureau Archipl Architecten werkt Upgrade Estate aan een indrukwekkend gebouw met een dynamische 3D gevel. In de toren komen, naast 311 studentenkamers, 35 keukens en chillrooms, een fitness en een studiecafé met panoramisch zicht. Als kers op de taart ontwikkelt Upgrade Estate momenteel in samenwerking met een aantal studenten een technologisch hoogstaande gameroom waar experience centraal zal staan. Rondom het gebouw wordt een urban jungle aangelegd waar de studenten kunnen genieten van het groen in de outdoor zitarena.

Groen, groener, groenst!

Bij Upgrade Estate staan groen en ecologie centraal. Bij al hun gebouwen spelen beplanting en bomen een belangrijke rol in het verhogen van de stedelijke biodiversiteit omdat het zo’n uitstekende filters zijn voor stedelijke verontreinigende stoffen. Daarnaast blijkt uit onderzoek* dat een groene omgeving een positief effect heeft op het concentratievermogen en het welzijn van de student

In de hypermoderne energyhub zitten meerdere intelligente en duurzame bouwtechnieken verborgen, die ervoor moeten zorgen dat Bro Upkot volledig gasvrij functioneert. Dit alles is het resultaat van het werk van hun eigen duurzaamheidsafdeling met studiebureau “LimoenGroen”. Dankzij regenwaterrecuperatie zal jaarlijks zo’n 280.000 liter drinkwater bespaard worden dat gebruikt wordt voor de toiletten. Nog niet onder de indruk? Met alle energietoepassingen samen, wordt jaarlijks 139 ton CO2 uitgespaard. Dat is het equivalent aan het planten van 6950 bomen per jaar of 82 retourtjes Brussel-Lissabon.

* Dit onderzoek werd uitgevoerd door het studiebureau Profacts op basis van virtual reality.