Office,,Business,And,Man,With,Tissue,,Sneeze,And,Sick,With Foto: Shutterstock

Meeste bedrijven hebben geen re-integratiebeleid voor langdurig zieken: “Vooral de kennis ontbreekt”

Zo'n 93 procent van de ondernemingen in Belgiƫ heeft nog geen collectief re-integratiebeleid dat beschrijft hoe ze langdurig zieke werknemers kunnen voorkomen of stapsgewijs weer aan de slag kunnen helpen. Dat zegt Mensura, specialist in preventie en welzijn op het werk. Nochtans is zo een plan al wettelijk verplicht sinds oktober 2022.

Volgens Mensura is het geen kwestie van niet willen, maar ontbreekt het de meeste bedrijven aan kennis. Een op de vijf weet niet hoe het zo’n beleid moet uitwerken. “Een arbeidsreglement en een ‘car policy’ zijn evidenties voor de meeste ondernemingen in ons land. Een collectief re-integratiebeleid duidelijk nog niet”, aldus Mensura in een persbericht. “Veel bedrijven doen hun best en nemen tal van losse initiatieven. De samenhang tussen de goedbedoelde acties ontbreekt echter waardoor ze hun effect missen. De regelgeving blijkt te complex en bedrijven hebben te weinig kennis in huis.” Volgens Mensura heeft de arbeidsinspectie al meerdere bedrijven op de vingers getikt.

Bijna twee derde van de bedrijfsleiders en hr-verantwoordelijken geeft nochtans aan dat aangepast werk mogelijk is in hun onderneming. In de kleinste bedrijven (63%) ligt dat wel iets moeilijker dan in de grotere (86%). Maar bij de werknemers wordt dat anders aangevoeld. Minder dan de helft (46%) van de bevraagde werknemers geeft aan dat hun bedrijf een aangepast takenpakket voorstelt na een langere periode van afwezigheid. Vooral in kleinere bedrijven blijkt dat moeilijk haalbaar: daar zegt slechts een kwart van de werknemers dat dit mogelijk is.

Mensura merkt op dat ideeën alleen niet volstaan. “Bij een concrete re-integratie komt heel wat kijken, en dan ben je beter voorbereid. Dat slechts 7 procent van de organisaties zijn huiswerk rond krijgt, is alarmerend. Nu we de kaap van een half miljoen langdurig zieken hebben overschreden, kunnen we ons dat als maatschappij niet langer veroorloven.”

Mensura raadt bedrijven ook aan om niet alleen te focussen op de re-integratie zelf, maar ook op preventieve maatregelen en een aanpak van verzuim. Door daar meer aandacht aan te schenken, maakt men zijn bedrijf ook aantrekkelijker in de ‘war for talent’, klinkt het. Acht op tien Belgische ondernemingen hebben geen formeel verzuimbeleid. Dat omvat bijvoorbeeld een duidelijke visie rond het terugdringen van verzuim, afspraken, verantwoordelijkheden en procedures die werkgevers en werknemers moeten volgen. Voor preventie gaat het om het bespreekbaar maken van de werklast en stress: dat ligt bij vier op tien ondernemingen nog moeilijk, zeggen hun werknemers.

Het onderzoek van Mensura gebeurde in mei van dit jaar bij 571 bedrijven en 1.355 werknemers. De data werden gewogen om representatief te zijn voor België naar statuut, leeftijd, geslacht, taal en sector.