PortArthur_2deOpnamedag_-682_0ae14236f0fe5dfe74a14119c84361e1

Meer dan 600 Belgische start-ups vragen staatsgarantie van de overheid

GENT – In recordtijd tekenden dit weekend meer dan 600 Belgische start-ups en scale-ups het voorstel van “supportourstartups.be” dat de overheid vraagt om een staatsgarantie te geven aan jonge, vaak technologische bedrijven die op de korte termijn zonder cash zouden zitten. “We moeten niet alleen de gevestigde waarden laten overleven, maar ook de bedrijven die de oplossingen van de toekomst ontwikkelen”, zegt Aelbrecht Van Damme, oprichter van funding agency The Harbour en crowdlending platform WinWinner.

Dat bijna elk bedrijf zwaar geraakt wordt door de Corona crisis, is meer dan duidelijk. De overheid kwam al met een aantal maatregelen die voornamelijk kleine zelfstandigen helpt overleven, zoals de hinderpremie en de compensatiepremie. Maar dat is niet genoeg voor het Belgische start-up ecosysteem om te overleven. Daarom kwamen een aantal ondernemers zoals Davy Kestens (Cake), Omar Mohout (Sirris) en Ruth Janssens (ex Small Teaser) met het initiatief www.supportourstartups.be op de proppen, dat Belgische start- en scale-ups verenigt.

Doodsteek voor heel wat start-ups

“Liquiditeit is altijd een probleem bij start-ups, de beschikbare runway is vaak maar een 3 tot 6-tal maanden. Ze zien nu vooral dat hun klanten, of het nu particulieren, bedrijven of overheden zijn, investeringen in technologische en innovatieve oplossingen uitstellen”, benadrukt Aelbrecht. “Ook vers geld ophalen wordt moeilijk want financierders zijn onzeker en staan op de rem. De realiteit is dat we door deze crisis een pak fantastische start-ups gaan verliezen.”

Staatsgarantie

Concreet vraagt supportourstartups.be de federale en regionale overheden om start-ups en scale-ups te ondersteunen met een staatsgarantie. Wanneer een start-up/scale-up 25% van haar financiële noden ingevuld krijgt via privé-investeerders, zou de overheid een staatsgarantie voor leningen in de resterende 75% kunnen verlenen. “Dit zou een enorm positieve impact hebben op de liquiditeit en dus ook overlevingskansen van start-ups”, aldus Aelbrecht.