_E0A6718 (1)

MCC Verstraete verwezenlijkt CO2-neutrale productie

MALDEGEM - In mold labeldrukkerij MCC Verstraete hecht veel belang aan duurzaamheid: de producent van kunststof etiketten is steeds op zoek naar manieren om de impact van zijn producten en productieprocessen op het milieu te minimaliseren. Eind maart behaalden de productie-eenheden in Maldegem en Ursel het certificaat van CO2 neutrale productie, een mijlpaal!

MCC Verstraete (tot voor kort Verstraete IML) is voortrekker in zijn sector op vlak van duurzaamheid. “We produceren labels die een onderdeel zijn van plastic verpakkingen en zijn ons natuurlijk bewust van de (ecologische) uitdagingen waar onze sector voor staat.  Al jarenlang werken we op verschillende niveaus mee aan het verduurzamen van plastic verpakkingen: zowel via internationale samenwerkingen als door eigen R&D bouwen we mee aan oplossingen om tot een circulaire economie voor plastic verpakkingen te komen”, aldus Peter Grugeon, Managing Director van MCC Verstraete.

Uiteraard neemt het bedrijf in dit kader ook de eigen productieprocessen onder de loep. Rationeel energie- en grondstoffenverbruik, het verlagen van de totale CO2-voetafdruk en het verminderen en recycleren van productieafval zijn hierbij centrale thema’s.

Mijlpaal: C02 neutrale productie

Eind maart reikte een onafhankelijke partij het certificaat van CO2 neutrale productie uit voor de twee Belgische productie-eenheden in Maldegem en Ursel. Een mijlpaal en een baanbrekend voorbeeld binnen de MCC-groep (het Amerikaanse moederbedrijf), want MCC Verstraete is de eerste site die het CO2-neutrale productiecertificaat behaalt!

De CO2-uitstoot werd herleid van 5000 ton CO2 eq. tot nul. Om dit te bekomen werden een aantal projecten, acties en optimalisaties gerealiseerd die de uitstoot van broeikasgassen minimaliseren en de totale CO2-voetafdruk verkleinen. “Zo investeerden we in meer dan 100 (software)systemen voor het monitoren van elektriciteit, water, gas, etc.”, vertelt Peter Grugeon. “We schakelden over op LED-verlichting, vervingen lichtschakelaars door aanwezigheidsdetectie, voorkomen sluimerverbruik, optimaliseerden het koelsysteem, doen aan warmterecuperatie en maken gebruik van 100% groene elektriciteit, waarvan een deel afkomstig van eigen zonnepanelen.”

Bosbouwproject in Guatemala

Na het installeren van alle bovenstaande initiatieven was er een restant van 528 ton CO2 uitstoot. MCC Verstraete compenseerde dit restant door te investeren in een bosbouwproject in Guatemala, gericht op het behoud en de bescherming van het ecosysteem. 

“We leverden heel wat inspanningen om CO2-neutraal te worden en het certificaat is een mooie, verdienstelijke erkenning voor iedereen binnen ons bedrijf. Maar weten dat onze dagelijkse productie een minimale impact heeft op het milieu, en dat we andere bedrijven kunnen inspireren om hetzelfde na te streven, is de kers op de taart!”, aldus Benedict Haemers, Kwaliteitsmanager bij MCC Verstraete.

Duurzame werkgever

Voor veel werkzoekenden is duurzaamheid steeds belangrijker, en dat weet ook MCC Verstraete. De nieuw ontwikkelde duurzaamheidsstrategie kent dan ook een vertaalslag naar interne initiatieven, zoals het We Care welzijnsprogramma dat medewerkers motiveert om gezond te eten, te bewegen, te ontspannen, plezier te maken en nu ook een aspect van duurzaamheid meekrijgt.

Met de verwezenlijking van CO2-neutraliteit en door het duurzaamheidsverhaal te laten uitdragen door alle collega’s, hoopt het bedrijf nieuwe medewerkers aan te trekken. Wie op zoek is naar een job bij een duurzame werkgever, kan terecht op jobs.mccverstraete.com.