In het boek van EROV (de Economische Raad van Oost-Vlaanderen) worden 27 wijndomeinen uit onze provincie voorgesteld. Die produceren om en bij de 100.000 liter wijn op bijna vijftig hectare. “De sector evolueert razendsnel, zowel in aantal als in productie en oppervlakte”, zegt gedeputeerde Leentje Grillaert, voorzitter van EROV (Economische Raad van Oost-Vlaanderen).
LEES OOK. Oost-Vlaamse wijnbouw in de lift, ondanks slecht jaar
Mira
Matthias Temmerman en Nancy Colman hebben hun Wijndomein Mira in Hamme uitgebreid met een tweede wijngaard. “Een uit de hand gelopen hobby”, zegt Matthias, die ook professioneel film- en televisieregisseur is.
“We hebben een tweede perceel met ranken aangeplant, waar we deze zomer voor het eerst zullen oogsten. We bouwden een volledig wijnhuis uit met professionele vaten, koeling, membraanpers en bottelsysteem. Onze voorkeur gaat uit naar resistente druivensoorten, die geschikt zijn voor ons klimaat. 2021 was een moeilijk jaar omwille van de overvloedige regen. Dit jaar lijkt veel beter te worden dankzij de zon en de wind. Al kan je het resultaat altijd pas evalueren bij het ontkurken van de fles.”
Blancquaert
Zondag 4 september stellen Matthias en Nancy hun eerste schuimwijn Méthode Traditionelle voor tijdens een open wijngaarddag. In het Lokerse Doorslaar runnen Ronny en zoon Bjorn hun Wijndomein Blancquaert. De vinificatie gebeurt in Oostakker.
In 2018 plantten ze hun eerste 2.000 stokken. Vier jaar later telt de wijngaard al 5.800 ranken op anderhalf hectare, met overwegend Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Gris, goed voor een productie van ongeveer 5.000 flessen. Ook deze vrij jonge wijnmakers kregen een plaats in het boek ‘Wijnbouw in Oost-Vlaanderen’.