Marc en zoon Jordy Marc en zoon Jordy kregen het label Handmade in Belgium voor hun ambachtelijk werk. Foto: Chris Bosseloo

Marc (59) en zoon Jordy (29) trots op erkenning als échte ambachtsman: “Trappen maken beginnen we altijd met potlood en meter”

Marc Schollaert (59) en zoon Jordy (29) kregen van Unizo het label Handmade in Belgium toegekend. En daar zijn ze trots op. Vader en zoon vervaardigen op ambachtelijke wijze houten trappen en maken zo weinig mogelijk gebruik van machines.

Oprichter Marc Schollaert heeft al van toen hij klein was een passie voor hout. “Als klein ventje wist ik al dat ik later schrijnwerker zou worden”, zegt hij. “Ik volgde de opleiding in het VTI in Aalst en ging in 1986 als 21-jarige aan de slag als zelfstandig schrijnwerker.”

“Aanvankelijk werkte ik als algemeen schrijnwerker, maar het was al snel duidelijk dat ik mij wou specialiseren in het maken van houten trappen omdat dat echt mijn ding is”, zegt Marc. “Mijn voorliefde voor trappen kreeg ik tijdens mijn opleiding te pakken. Omdat ik kwaliteit altijd hoog in het vaandel draag, lag de keuzen voor de naam van mijn bedrijf voor de hand. Op die manier is Qualitrap geboren.”

“Bovendien is de steun van een goede en begripvolle vrouw broodnodig want ik heb echt dag en nacht gewerkt om te bereiken waar ik nu sta”

Marc Schollaert

Label is erkenning

“Intussen zijn we 38 jaar verder en ben ik fier dat ik mij een echte ambachtsman kan noemen. Het behalen van het Handmade in Belgium-label is een echte erkenning voor mijn lange carrière”, zegt Marc. “Van een leien dakje is het niet altijd gelopen, want in de loop der jaren krijg je de ene leerschool na de andere te verwerken. Bovendien is de steun van een goede en begripvolle vrouw broodnodig. Ik heb echt dag en nacht gewerkt om te bereiken waar ik nu sta. Mocht ik opnieuw moeten herbeginnen, ik zou meteen hetzelfde doen.”

Marc startte 38 jaar geleden zijn eigen bedrijf en specialiseerde zich in het maken van trappen. Foto: IF

Opvolging verzekerd

Intussen is ook Jordy in de zaak gestapt. “Ik heb een grote carrièreswitch gemaakt: van een job in sales en marketing naar het ambachtelijk maken van trappen, samen met mijn vader”, vertelt Jordy fier. “Ik heb uiteraard eerst in avondonderwijs een basisopleiding houtbewerking gevolgd, maar het meest leer ik van mijn vader. Als vader en zoon samenwerken is soms uitdagend maar ook boeiend. We zijn allebei zeer kritisch tegenover elkaar en recht voor de raap, maar er is plaats voor input en vernieuwing, mét behoud van onze traditionele technieken en vakmanschap.”

Vader en zoon vormen een onafscheidelijke tandem. Samen een ijsje eten op warme dagen moet kunnen. Foto: IF

Marc en Jordy werken samen van ontwerp tot plaatsing van de trap. Foto: Chris Bosseloo

Experts uit eigen streek

Marc en Jordy proberen bij elke stap in het proces betrokken te zijn en doen praktisch alles zelf. “We beginnen elk project met een bezoek ter plaatse, met potlood en meter in de hand, omdat we maatwerk leveren”, luidt het. “Bovendien luisteren we naar de wensen en mogelijkheden van de klant, omdat luisteren ook betekent samen oplossingen bedenken. Daarna volgt een ontwerp en gaat de trap in productie.”

Afhankelijk van de houtsoort moeten de bomen nog worden verzaagd, geschaafd en gelijmd. “Handwerk en ambacht worden ondersteund door machines”, zeggen Marc en Jordy. “Als we om een of andere reden dan toch niet de knowhow in huis hebben om bijvoorbeeld een uitdagende leuning te lassen, dan werken we samen met experts uit eigen streek.”

Eyecatcher

“Vroeger had een trap alleen een gebruiksfunctie, maar we zien al heel lang dat hij nu dikwijls centraal in de woning staat en echt dient om deel uit te maken van het geheel of als eyecatcher”, zeggen Marc en Jordy.

“We vormen samen een sterk team, waarin expertise en vernieuwing hand in hand gaan. Bovendien is de toekomst van de zaak verzekerd”, zeggen Marc en Jordy.

Vader en zoon houden vast aan het ambachtelijke. Foto: IF

Foto: IF