S Couple Het Gentse Sensum is de hoogste nieuwkomer in Oost-Vlaanderen

Maar liefst 14 Oost-Vlaamse nieuwkomers in Gault&Millau Gids

Gisteren werd de negentiende editie van de Belgische Gault&Millau Gids voorgesteld. Het afgelopen jaar werden de anonieme inspecteurs van de gids aangenaam verrast door de veerkracht van de restaurateurs en de kwaliteit in het bord. In Oost-Vlaanderen resulteerde dit in maar liefst 14 nieuwe adressen en 20 stijgers.

Ondanks het ontzettend zware jaar dat de horeca achter de rug heeft, telt de Gault&Millau Gids 2022 heel wat nieuwe adressen. “Dat toont hoeveel talent en passie er in ons land aanwezig is”, klinkt het. In Oost-Vlaanderen pronken maar liefst 14 nieuwe restaurants in de lijst.

Hoogste nieuwkomer is Sensum in Gent. Het restaurant, gevestigd in de voormalige riante kasteelwoning Hanet in de rand van Gent, haalt meteen een score van 15/20. Ook Bruun in Destelbergen, Zicht in Geraardsbergen en In Den Hert in Wannegem-Lede zijn met een score van 14/20 enkele nieuwkomers om meteen in de gaten te houden. De twee broers van Bruun openden zelfs nog maar in november hun deuren.

 

De broers van Bruun in Destelbergen

Benjamin De Buck van toprestaurant Vrijmoed uit Gent werd bekroond tot Sommelier van het jaar, Jan Nijs van Plein 25 in Elsegem is Ambachtsman van het Jaar, DOOR73 in Gent mag zich Gastro-bistro van het Jaar noemen en de ‘Prijs & Plezierverhouding’ van het Jaar voor Vlaanderen ging ten slotte naar ’t Pachthuis in Zottegem.

Een Oost-Vlaamse stijger aan de top dit jaar is Vrijmoed in Gent met 17.5/20. Hof Van Cleve blijft de onklopbare winnaar en houdt zijn score van 19,5/20 vast.

De POP-selectie en extra cahiers in de gids

Het Cahier POP dat vier jaar geleden werd opgestart en de beste ‘gourmet street & fast food’ adressen verzamelt, groeit ook snel. Het telt nu reeds meer dan 430 laagdrempelige, meer casual adressen waar het leuk en lekker ongedwongen tafelen is.

Ten slotte is de Gault&Millau gids ook dit jaar veel meer dan alleen een restaurantgids. In de gids 2022 brengt de uitgever ook nog een selectie van de beste cocktailbars in België en de lekkerste chocolatiers. Zo werd enkele weken geleden Deduytschaever uit Gent nog begkroond tot Chocolatier van het Jaar.

Volledig nieuwe website

Naast een nieuwe gids lanceerde de restaurantgids ook een volledig nieuwe website. Deze bundelt alle restaurants, POP-restaurants, chocolatiers en cocktailbars. De zoekfunctionaliteiten zijn zeer uitgebreid. Zo kan de gebruiker zoeken op scores, budget, openingsuren, type keuken,… Op basis van geolocatie kan men tevens in één klik de restaurants in de naburige omgeving raadplegen.

Ondanks het succes van het digitale wijst CEO Marc Declerck er niet zonder trots op dat Gault&Millau met 31.000 verkochte exemplaren in de voorverkoop met een grote voorsprong de Belgisch-Luxemburgse leider van de sector blijft.

De Gault&Millau Belux gids 2022 ligt vanaf midden deze week in de boekhandel. Hij kan ook worden besteld op de website shop.gaultmillau.be.