DENDERMONDE – Fotonische technologie wordt wijdverspreid gebruikt voor telecommunicatie en communicatie in grote computerdatacentrums. Om nog een stapje verder te gaan in deze technologie slaat Luceda uit Dendermonde de handen in elkaar met SMART Photonics uit Eindhoven.
De opmars van de fotonische chips is niet te stuiten. Al rinkelt er misschien niet meteen een belletje bij de gemiddelde Vlaming, toch maakt iedere internetgebruiker er onbewust gebruik van. Het gaat om microchips die gebruik maken van licht om sensorsignalen te verwerken of computerdata te verzenden. De bekendste toepassing is de glasvezelkabel, waarin data niet met elektronische signalen, maar met lichtsignalen wordt verzonden, zoals in de grote datacentra van Google, Facebook, Amazon, Microsoft, enzoverder.
Om deze chips accurater en sneller te vervaardigen, bundelen een Vlaamse en een Nederlandse spin-off de krachten: Luceda, een softwareproducent uit Dendermonde, en SMART Photonics, een bedrijf uit Eindhoven dat productiediensten verleent voor het produceren van fotochips. De expertisebundeling kadert in een CrossRoads2(*)-project.
Innovatieve software
Luceda, gespecialiseerd in CAD-software voor het ontwerpen van fotochips, is een nieuw softwarepakket aan het ontwikkelen waarin de SMART Photonic chip in detail ontworpen kan worden. Bovendien maakt de software het mogelijk om de werking van die chips te simuleren en te voorspellen. Het uiteindelijke pakket zal klanten van SMART Photonics, met name ingenieurs, in staat stellen om betere en efficiëntere fotochips te produceren.
(*) CrossRoads2 is een Interregproject (Vlaanderen – Nederland) dat kmo’s en mkb’s ondersteunt in hun grensoverschrijdende, innovatieve en technisch haalbare ideeën. In Oost-Vlaanderen zijn er 20 kmo’s betrokken, goed voor een subsidiebedrag van 770.467 euro. In deze reeks lichten we een aantal van deze innovatieve projecten toe.