Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en FEVIA Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie, lanceerden bij voedingsbedrijf Wouters een innovatief proefproject EFES (Easy Food Energy Savers) om de vele kmo’s in de Vlaamse voedingsindustrie energiezuiniger te laten werken. Kmo’s kunnen de komende twee jaar een beroep doen op een “ontzorger” om met soms eenvoudige ingrepen hun energieverbruik te doen dalen. De Vlaamse voedingsindustrie bestaat voor meer dan 90 procent uit kmo’s.
Bij veel van die kmo’s zit nog een aanzienlijk potentieel om energie te besparen, vaak met eenvoudige ingrepen. Door gebrek aan tijd of kennis blijft dat potentieel helaas vaak onderbenut. Het proefproject EFES (Easy Food Energy Savers) wil een antwoord te bieden op deze uitdaging. Het gaat bijvoorbeeld over het isoleren van leidingen of het opsporen van persluchtlekken: acties die werden geselecteerd op basis van ervaringen uit het audit- en benchmarkconvenant en waarvan bewezen is dat ze energie besparen. “Kmo’s in de voedingssector zijn in de eerste plaats bezig met het produceren van kwaliteitsvolle voedingsproducten en daarna met het beheersen van de kosten voor lonen en grondstoffen”, aldus Jan Vander Stichele, voorzitter van FEVIA Vlaanderen. “Voor het effectief invoeren van energiebesparende maatregelen blijft helaas vaak te weinig tijd over. Met dit proefproject hopen we de vele kmo’s in de voedingsindustrie een welgekomen duwtje in de rug te geven om hun energieverbruik te verlagen, wat zowel het milieu als hun rekening ten goede komt.”
Het proefproject in Lokeren zal ook aandacht besteden aan de productie van hernieuwbare energie. Daardoor zullen ook kmo’s uit de voedingsindustrie bijdragen aan de ambitieuze klimaatdoelstellingen die Vlaanderen moet halen tegen 2030. Vlaanderen staat de komende jaren voor de uitdaging om het energiesysteem koolstofarmer te maken. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: “Vorig jaar heeft de Vlaamse overheid energiebeleidsovereenkomsten (EBO) afgesloten met verschillende grote bedrijven, waarin ze zich engageren om energie-efficiënter te werken. Maar ook voor minder grote bedrijven is het heel belangrijk om minder energie te verbruiken en zelf hernieuwbare energie op te wekken. Vele kleintjes maken immers een groot. Daarom sluiten we vandaag een mini-EBO af met de voedingsindustrie. FEVIA Vlaanderen zal Vlaamse voedingsbedrijven informeren en helpen om energie te besparen. De volgende maanden zullen er nog verschillende andere sectororganisaties volgen. Ik ben ervan overtuigd dat we op die manier mooie stappen vooruit zetten, want echte verandering komt van onderuit.”
De Vlaamse regering en FEVIA Vlaanderen willen met het EFES proefproject de komende twee jaar minstens 300 Vlaamse voedingsbedrijven sensibiliseren en bij minstens 50 bedrijven effectief energiebesparende maatregelen toepassen.