Foto: JID Foto: JID

Lies en Maurits openen tartelette-bar: “Je kan op voorhand een taartje reserveren”

Voor liefhebbers van de betere patisserie heeft Gent er alweer een parel bij: Tartelette. Lies en Maurits serveren er dagverse ‘tarteletten’ die ze à la minute afwerken met vers fruit en eetbare bloemen. Over enkele weken lanceren ze ook een meergangenbrunch in het prachtige pand.

De kans is groot dat je ooit al een tartelette hebt gegeten. Het is een Frans gebakje van zanddeeg dat meestal belegd wordt met fruit. Maar de taartjes van Lies Dhont (29) en Maurits van Lookeren (33) zijn toch van een ander niveau.

Het zijn net kleine kunstwerkjes, gemaakt met topproducen en afgewerkt met vers fruit, kruiden en eetbare bloemen. “We wilden niet gewoon een bakker om de hoek openen”, klinkt het. “Onze ambities lagen hoger.”

Foto: JID
Foto: JID

Het koppel leerde pas professioneel koken na de middelbare school. Lies deed nog een zevende jaar in de hotelschool in Gent, Maurits volgde een opleiding in L’Institut Paul Bocuse in Lyon. Erna ging hij aan de slag in De Baere in Brussel. In Del Rey, een andere gerenommeerde patissier, in Antwerpen leerde hij Lies kennen.

Het koppel droomde al snel van een eigen zaak. Vorige zomer hielden ze een pop-up open in Maison 12 in Gent waar ze enkele tartelettes verkochten. Een zodanig succes dat ze al snel besloten om een vast pand te zoeken. “In november zijn we op dit pand gestoten”, vertelt Maurits. “Er was hier vroeger een bruidswinkel, maar de eigenares wou van thuis uit verder.”

Foto: JID
Foto: JID

Lies en Maurits vernieuwden de elektriciteit, legden riolering, schilderden, zetten een werkkeuken in de kelder en een showkeuken op het gelijkvloers. In de achterkamer zetten ze tafels en comfortabele stoelen. Aan de muur hangen de smaken van de dag. Bij de start is dat chocolade, abrikoos, framboos, citroen en aardbei. “De kaart zal nog veranderen”, zegt Lies. “We werken heel seizoensgebonden.”

Nog op de kaart: huisbereide limonade, thee, koffie van De Witte Zwaan en quiche. Over enkele weken komt daar nog een brunch bij. “Bestaande uit verschillende gangen”, klinkt het. “Enkel in het weekend wel. In de week ligt de focus enkel op de tartelettes.”

Foto: JID
Foto: JID

De taartjes kunnen ter plekke opgegeten worden, maar je kan ze ook afhalen als je jouw bestelling minstens een dag op voorhand doorgeeft via de website. Je kan ook een tafel reserveren… en een taartje. “Bij de pop-up kwamen er regelmatig klanten van Brugge, van Brussel. Het is gebeurd dat ze toekwamen en dat er geen taartjes meer waren. We willen dat hier vermijden in onze vaste winkel. Als ze op voorhand een tartelette reserveren, zijn ze zeker dat ze het taartje kunnen eten waarvoor ze speciaal naar hier gereden zijn.”