Afbeelding3 Daniël en Sophie: “We pasten onze openingsuren aan en sparen per maand 40 uur stroom uit.” Foto emt

Later open, vroeger dicht: frituur sleutelt aan openingsuren om energiefactuur te verzachten

SINT-LAUREINS - Stijgende energiekosten, duurdere aankoopprijzen voor snacks en frituurvet, ook frituristen Daniël Van Bellegem en Sophie Wulffaert uit Sint-Laureins ontsnappen er niet aan. “Toch willen we de prijzen van een pakje friet niet opnieuw verhogen”, zegt het koppel. En dus herbekeken ze de openingsuren van hun frituur Senta.

Daniël en Sophie baten sinds twee jaar frituur Senta uit aan de Leemweg in Sint-Laureins. Ze voelen zich als een vis in het water, de zaken draaien naar wens.

“We mogen niet klagen”, zegt het koppel, dat er in één adem aan toevoegt dat het pittige tijden zijn. “De energiekosten swingen de pan uit”, zucht Daniël. “De prijs van frietvet is dit jaar gestegen van net geen 13 euro per pak naar 30 dertig euro. En de snacks zijn in aankoopprijs zowat de helft duurder geworden. Zelf hebben we de prijs van een zakje frieten al drie keer verhoogd. Een vierde keer is er teveel aan.”

Het koppel zocht én vond een alternatief. “Voortaan gaan we een half uurtje later open en iets vroeger dicht. In het weekend sluiten we al om 23 uur in plaats van middernacht. We sparen zo op één maand 40 uur elektriciteit uit en dat is al heel veel, bijna een week eigenlijk. Onze klanten voelen het niet, maar het is een grote besparing op de energiefactuur. Frieten bakken vergt immers heel wat stroom. De uitgaande jeugd is gelukkig mee: waar ze vroeger tegen middernacht hun frietjes kwamen halen op zaterdag, is dat nu een uurtje vroeger.”

Dubbel voordeel

Gepokt en gemazeld in restaurants in Oudenaarde en Gent, kwam het koppel eerder toevallig in Sint-Laureins terecht. “Onze dochters dansen bij Movimento. Op een dag brachten we hen naar de dansles. We moesten door werken een omleiding volgen en per toeval passeerden we in de Leemweg. Er stond een pand te koop, waar we instant verliefd op werden.”

“Tijdens de coronaperiode hebben we de hele zaak aangepast tot wat ze nu is. Gelukkig hebben we een reserve kunnen opbouwen. Anders zou het een heel ander verhaal worden. Door onze openingsuren een beetje aan te passen, slaan we twee vliegen in één klap. De prijs blijft voor onze klanten gelijk en wij kunnen het elke dag een heel klein beetje rustiger aandoen. Die tijd kunnen we dan besteden aan de voorbereidingen voor de volgende dag en aan onze foodtrucks.”