Sinds de Stichting Zeeuws & Vlaanderen – een consortium van Zeeuws-Vlaamse sociale woningbouw, bouwpromotors, makelaars, banken, hypotheek-adviseurs, fiscalisten en notarissen – haar charmeoffensief in 2011 lanceerde, blijft de stroom aanhouden van Vlamingen die zich in Zeeuws-Vlaanderen vestigen. In 2011 maakten 450 Vlamingen de oversteek, in 2012 waren dat er 708, in 2013 mocht Zeeuws-Vlaanderen 648 Belgen verwelkomen en in 2014 zien we dat de trend zich gewoon door blijft zetten: met 667 ingeweken Vlamingen valt er opnieuw een groei van 2,9% op te tekenen. Vooral Sluis was vorig jaar behoorlijk in trek en kende een spectaculaire sprong van 29%. Het wegvallen van de woonbonus in Vlaanderen doet vermoeden dat de uitstroom van Belgen richting Nederland alvast nog wel even zal aanhouden.
Waarom Zeeuws-Vlaanderen zo in trek is bij Vlamingen, valt makkelijk te verklaren: de huizen zijn niet alleen goedkoper (gemiddeld 40.000 Euro), maar vaak ook in betere staat dan de Belgische woningen. De rust en uitgestrektheid van het Nederlandse platteland is evenzeer een troef en bovendien ligt de regio slechts op een boogscheut verwijderd van Vlaanderen. En niet te vergeten: de notaris- en registratiekosten liggen in Nederland gemiddeld zo’n 75% lager dan in België! En nu ook de woonbonus weggevallen is in Vlaanderen en de waarde van de woningen in Zeeuws-Vlaanderen blijft stijgen (6 tot 8% volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars), wordt wonen of investeren in Zeeuws-Vlaanderen nog interessanter.
Hoewel sinds 2011 al bijna 2.500 Vlamingen verhuisden naar Zeeuws-Vlaanderen, blijft er nog steeds een ruim aanbod aan bestaande woningen of nieuwbouwprojecten in alle prijscategorieën en types (gesloten, halfopen, open). Dat beaamt ook Peter Zuurveld, voorzitter van de Stichting: “Zowel singles, als jonge gezinnen met kinderen, maar evengoed gepensioneerden kunnen in Zeeuws-Vlaanderen nog steeds het huis van hun dromen binnen hun beschikbare budget vinden. We hebben ook steeds meer Vlamingen die een woning in Zeeuws-Vlaanderen kopen en daarna verhuren. Met de waardestijging in onze regio is dat alvast een goede belegging.”
Ook uit de bezoekersaantallen van het informatieplatform www.zeeuws-vlaanderen.be wijzen op grote belangstelling. Gemiddeld komen er zo’n 2.540 unieke bezoekers per maand langs, ofte zo’n 85 per dag. In 2014 was er vooral een verhoogd aantal sitebezoekers vanuit de regio Waasland- Antwerpen, met een toename van meer dan 3% vanuit Kruibeke, Beveren, Zwijndrecht en Schelle. De Facebookpagina ‘Wonen in Zeeuws-Vlaanderen’ telt intussen al bijna 6.500 fans en ook de gratis infoavonden rond verhuizen naar Zeeuws-Vlaanderen konden rekenen op een grote belangstelling. In 2014 kwamen zo’n 400-tal mensen langs om meer informatie te verkrijgen over zowel de praktische als financieel-fiscale kant van een verhuis naar Nederland. En het zijn heus niet alleen ‘grensbewoners’ die interesse vertonen om uit te wijken naar Nederland, getuige daarvan de grote opkomst op de infodag in Sint-Niklaas.
Het is dus alvast ook uitkijken welke ondernemingen, ook uit Oost-Vlaanderen, zullen proberen om een graantje van die trend mee te pikken. Want het is bekend dat nogal wat Nederlandse bedrijven in het kielzog van de Nederbelgen ook naar ons land zijn gekomen. Nu moet blijken of de ondernemingsgeest van de Vlaamse bedrijven langs de omgekeerde weg even sterk is.