kPNI Belgium wil "welvaartsziekten" anders aanpakken

00000000000000000000oprichtersSinds een paar jaar wordt de gezondheidszorg in België sterk getypeerd door het ontstaan van praktijkcentra, waar gezondheidsspecialisten en artsen hun expertises bundelen om patiënten als team te behandelen.

Ondanks deze krachtenbundelingen van individuele vakspecialisten, blijft het aantal mensen die lijden aan chronische/terugkerende ziektes, aandoeningen en letsels jaar na jaar groeien.

Om een antwoord te bieden op deze problematiek, die tegelijk de Belgische samenleving handenvol geld kost, hebben 3 specialisten Wouter Vanhuysse, Thomas D’havé en Koen De Witte (alle drie op de foto) in Gent kPNIBelgium opgericht.

Het om Belgiës eerste internationaal erkend opleidingsinstituut voor therapeuten en artsen en behandelcentrum voor patiënten, dat  gespecialiseerd is in de klinische psycho-neuro-immunologie (kPNI).  Dit is een vakoverschrijdende wetenschap die het menselijke lichaam als geheel benadert, om zo de oplossing voor veelal terugkerende letsels en ‘welvaartsziekten’ te vinden. kPNI biedt artsen en therapeuten in België zo de kennis en een behandelingswijze waarmee ze patiënten beter en sneller naar genezing kunnen brengen en vooral gezond houden.

Eén van de drie initiatiefnemers is dus Thomas D’havé, die internationaal bekend is als osteopaat van topsporters en werkzaam als consultant voor Europese topclubs zoals West Ham United en Ajax Amsterdam. De andere twee partners zijn Wouter Vanhuysse en Koen De Witte, die 10 jaar geleden als eerste kPNI erkende therapeuten het pad effenden voor deze wetenschap in België. Zij baatten tot nu toe praktijkcentra uit in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Zuid-Nederland.

Wouter Vanhuysse staat in voor de dagelijkse leiding en heeft mee de visie vorm gegeven: Heel wat mensen ervaren vandaag lichamelijke en mentale klachten die niet opgelost geraken. Wat je ziet is dat traditionele therapeuten puur kijken naar de klacht, en dan iedereen met diezelfde klacht op dezelfde manier gaan behandelen. Dit terwijl elke klacht, waar geen fysiek contact mee gemoeid is,  maar het tipje van de ijsberg is en het resultaat is van een dieperliggend probleem, dat toch een andere behandeling nodig heeft. Het symptoom is dus nooit het échte probleem. kPNI biedt daarbij wetenschappelijke inzichten en zet deze kennis om in praktijk, zodat therapeuten en artsen de oorzaak van het echte gezondheidsprobleem kunnen achterhalen en oplossen. Dat laatste gebeurt aan de hand van -meestal een combinatie van- manuele therapie, voedingscoaching,  bewegingscoaching, levensstijlaanlyse, mental coaching, enzovoort. Maar, waarbij de patiënt centraal staat, niet de klacht. kPNI heeft daarom ook de missie om iedereen de controle terug te geven over zijn of haar eigen gezondheid, om niet meer afhankelijk te zijn van medici.”

Belgische therapeuten en artsen met interesse in de kPNI werden tot nu toe gedwongen om de landsgrenzen over te steken naar Nederland of Duitsland om kPNI opleidingen te volgen. kPNIBelgium is daarom in zee gegaan met het internationale kennisinstituut Natura Foundation, met hoofdzetel in Nederland.

Als Europese marktleider en grondlegger van de kPNI leidde Natura Foundation sinds 1999 meer dan 8.000 gezondheidsprofessionals op in Engeland, Duitsland, Nederland, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk en Turkije. Natura Foundation biedt vooruitstrevende opleidingen, publicaties, advies en coaching op wetenschappelijk niveau.

kPNIBelgium start in oktober 2016 met de opleidingen tot Orthomoleculair Therapeut, Klinisch PNI Therapeut en Sport & PNI (onder toezicht van Natura Foundation). De opleidingen richten zich naar (para)medici zoals ergo- en kinesitherapeuten, osteopaten, podologen, huidspecialisten, artsen en chirurgen, alsook physical -, bewegings- en voedingscoaches. In het Gentse stadsmuseum STAM vindt op 3 juni ook een lanceringscongres plaats.