Tot eind december van dit jaar wil 32 procent van de Belgische kmo’s personeel aanwerven, terwijl dat in juni voor het derde kwartaal nog 38 procent was. De voorzichtigheid uit zich ook in de aard van het contract. Meer kmo’s (17 procent tegenover 11 procent vorig kwartaal) gaan voor een contract van tijdelijke duur.
Lees ook: Onze columnist reist naar China: “Liggen hier nog kansen voor onze kmo’s?”
De meerderheid van de kmo’s die aanwerven, wil dit nog steeds via een ‘overeenkomst onbepaalde duur’ doen, namelijk in 60 procent van de gevallen. “Maar dat is het laagste cijfer sinds het begin van het onderzoek in 2010”, klinkt het.
De ontslagplannen voor alle Belgische kmo’s blijven stabiel (rond de 11 procent), maar verschillen sterk per regio (13 procent in Vlaanderen, 12 procent in Brussel en 6 procent in Wallonië). Een op de drie gaat de ontslagen werknemer vervangen, dat is minder dan vorig kwartaal (41 procent).
“Er is een daling van de aanwervingsplannen in de drie regio’s: in Vlaanderen en Brussel valt het percentage kmo’s terug van 35 procent naar ongeveer 30 procent”, zegt Annelies Rottiers, kmo-adviseur van SD Worx. “Die voorzichtigheid zien we ook in het type contracten die Brusselse en Waalse kmo’s voor ogen hebben: het gaat vaker om tijdelijke contracten, al blijven contracten van onbepaalde duur wel de norm.”