“Die man moet dringend gestopt worden”, getuigen klanten die met de Wetterse elektricien in zee gingen voor werkzaamheden in hun woning of handelszaak. De bal ging aan het rollen nadat Bart Gees twee jaar geleden zonnepanelen liet installeren op het dak van zijn twee winkels in Kerksken. “De elektricien is de nonkel van een vaste werknemer, waardoor ik besloot om hem te vragen om de werken uit te voeren.”
Het hele project zou Bart 28.000 euro kosten. “Daarvan moest ik al meteen een voorschot van 80 procent betalen”, zegt hij. “Toen de afgesproken startdatum van de werken was aangebroken, kwam hij niet opdagen. Telkens had hij wel een excuus. Uiteindelijk werden de zonnepanelen wel geplaatst, maar niet zonder slag of stoot. Ondertussen kreeg ik ook tussentijdse facturen. Hij rekende werkuren aan die naar mijn weten nooit werden gepresteerd.”
“Ik had er in eerste instantie niet al te veel aandacht aan besteed en heb alles correct betaald.” Pas toen Bart onlangs bericht kreeg van Fluvius dat hij verdacht wordt van energiefraude omdat zijn zonnepanelen niet werden aangemeld, gingen de alarmbellen af. “De elektricien beloofde mij dat hij alles in orde zou brengen. Ook de keuring en aanmelding. Toen ik hem het keuringsbewijs opvroeg heb ik dat nooit ontvangen.”
Schriftvervalsing
Bart nam een advocaat onder de arm en diende klacht in tegen de man. “Voorlopig kunnen we enkel concrete schriftvervalsing aantonen, want op de verschillende facturen die ik ontving, stonden steeds andere btw-nummers vermeld en ook andere rekeningnummers. Intussen werd ook mijn vaste werknemer aangesproken door slachtoffers via sociale media, dat zijn nonkel nog geld tegoed heeft aan hen.”
Al snel bleek Bart niet het enige slachtoffer te zijn. Hij besloot om contact op te nemen met andere gedupeerden. “Wij hebben 15.000 euro extra moeten ophoesten”, vertelt ook Michael De Koninck, van het restaurant en feestzaal Geuzenhof in Wetteren. “Zo’n zes jaar geleden heeft hij in onze zaak de elektriciteit vernieuwd toen een nieuwe keuken werd geplaatst. Ook hier factureerde hij uren die hij niet heeft gepresteerd.”
Op dat moment bleek de elektricien in een faillissement verwikkeld te zijn. “Hij had blijkbaar schulden. Na zijn faillissement werd zijn achterstallige RSZ-bijdrage op ons verhaald. Wij hadden als zelfstandige blijkbaar inhoudingsplicht en moesten dus nagaan of hij al zijn leveranciers had betaald. Dat bleek dus niet het geval te zijn, waardoor wij voor de kosten moesten opdraaien. Na zijn faillissement kocht hij zelfs een nieuwe Jaguar. Ik heb nadien een advocaat geraadpleegd, maar die kon niet veel doen in deze situatie. Hij verrijkt zich op de kap van anderen.”
Ook een particuliere klant stelde de elektricien in gebreke nadat hij 2.800 euro had betaald voor materiaal, maar dat nooit heeft ontvangen.
“Geen slechte intenties”
“Ik ben de verschillende btw-nummers gaan opzoeken die op mijn facturen stonden”, zegt Bart Gees nog. “Een van die ondernemingen zou zwemlessen aanbieden en heeft dus niks met elektriciteit te maken. Mogelijk is er ook sprake van vennootschapsfraude, al is dat moeilijk te bewijzen.”
De elektricien reageert verontwaardigd op de beschuldigingen. “Ik heb geen slechte intenties en wil mensen niet in het zak te zetten”, stelt hij. “Het klopt dat ik ooit een faillissement heb gehad, maar iedereen mag toch een tweede kans krijgen om opnieuw te beginnen. Ik heb destijds inderdaad één vennootschap overgekocht. Ik weet waarmee ik bezig ben. Alle werken zijn steeds correct uitgevoerd. Ik snap niet van waar deze beschuldigingen komen. In deze sector is het niet ongebruikelijk dat de werken niet altijd even vlot verlopen. Ik hang ook af van leveranciers.”
Het parket van Oost-Vlaanderen noch de politie van Wetteren kan bevestigen of er al dan niet strafrechterlijke zaken tegen de man lopen. “Als er een klacht met burgerlijke partijstelling wordt neergelegd, wordt er sowieso een gerechtelijk onderzoek geopend. Het parket wordt in kennis gesteld van dergelijke onderzoeken”, klinkt het bij het parket. “Voor derden die menen gedupeerd te zijn, is het dus zeker nog nuttig om aangifte te doen bij de politie.”