Eind juli kregen de 423 werknemers van de Oudenaardse chipfabriek BelGaN in een bijzondere ondernemingsraad te horen dat de directie het faillissement had aangevraagd. Even was er hoop toen de curatoren gesprekken met enkele kandidaat-overnemers voerden. Maar een valabel overnamebod kwam er niet. Begin september viel definitief het doek. De werknemers waren hun job kwijt.
Lees ook: Chipfabrikant BelGaN gaat definitief dicht, 440 mensen verliezen hun job
Heel wat werknemers van het failliete BelGaN kwamen naar de jobbeurs in de Sint-Jozefskerk in Oudenaarde, een initiatief van de VDAB, de stad Oudenaarde en Voka Oost-Vlaanderen. Ze konden terecht bij een 35-tal bedrijven en/of organisaties.
Positief signaal
“Met deze jobbeurs geven we een positief signaal aan de voormalige medewerkers van BelGaN: er zijn nieuwe kansen en perspectieven”, zegt Elisabeth Minnaert, regiodirecteur Voka Oost-Vlaanderen.
Freddy Van Malderen, provinciaal directeur VDAB, vult aan: “We willen snel handelen en werkgevers en getroffen werknemers zo snel mogelijk met elkaar matchen.”
“Enthousiaste werknemers vinden, is niet zo evident”, zegt HR-manager Dominique Delodder van Atkore/Vergokan, een Oudenaards bedrijf gespecialiseerd in kabeldraagsystemen. “We zijn overtuigd dat de werknemers van BelGaN echt wel gemotiveerd zijn. We kijken eerst naar de juiste mindset en zijn bereid om geïnteresseerde kandidaten op te leiden.”
Leerkracht godsdienst
Ook scholen waren op de jobbeurs aanwezig. “We hebben verschillende vacatures, onder andere voor leerkrachten godsdienst. Maar ik denk niet dat we die bij het BelGaN-personeel zullen vinden”, vermoedt Dirk Goossens van de personeelsdienst van de Bernardusscholen. “We zijn hier wel aanwezig om te tonen dat ook het onderwijs kansen biedt. Zo hebben we toch ook veel technische studierichtingen.”
“De teneur sloeg om toen ze vernamen dat ik 59 jaar ben. Te oud en dus ook een te dure vogel”
Hans De Jonghe, werkzoekende
Hans De Jonghe (59) uit Kruishoutem heeft al enkele gesprekken achter de rug. “Ik werkte 34 jaar bij BelGaN, waarvan 30 als teamleider in een ploegenstelsel”, vertelt hij. “Ik ben op zoek naar een leidinggevende functie, opnieuw in ploegensysteem. Ik had wel al positieve gesprekken, maar de teneur sloeg om toen ze vernamen dat ik 59 jaar ben. Te oud en dus ook een te dure vogel.”
Mohamed Buimejene (49) uit Ronse hoopt aan de slag te kunnen bij het Ronsese bedrijf C-Mac: “Ik werkte 13 jaar bij BelGaN als storingstechnicus en dat is net ook een vacante job bij C-Mac.” Justin Breyne (32) en zijn vriendin Iris (25) uit Zulte, die elkaar leerden kennen in BelGaN, hebben nog geen duidelijke plannen: “Een jobbeurs is altijd nuttig, al was het maar om onze kijk te verruimen. We weten nog niet echt wat we willen.”