GENT – De gerenommeerde Amerikaanse denktank Singularity University start op in ons land om de Belgische en Luxemburgse ondernemingen en leiders wakker te schudden over de impact van singulariteit, wat zoveel betekent als het moment waarop een beschaving door techniek zo ingrijpend verandert dat het voor voorgaande generaties niet meer te volgen is. SingularityU Benelux koos het Gentse Forcit als partner, zelf ook een pionier in de integratie van duurzame innovatietrajecten bij bedrijven, instellingen en organisaties.
Singularity University is een collectief van bekende tech-goeroes als Peter Diamandis en Ray Kurzweil, en technologiebedrijven als Google, Nokia en LinkedIn. De roots van deze universele denktank, opgericht in 2008, liggen in Silicon Valley. Hun missie? Ondernemers, leiders en studenten inspireren en aansporen om nieuwe technologieën te gebruiken die een positieve impact hebben op onze wereld.
Singularity University is actief over de hele wereld met 143 chapters in 65 landen, maar in België kwam het tot op heden nog niet. Macro-econoom Geert Noels en stichter van Econopolis probeerde in 2014 al om Singularity University warm te maken voor een structurele samenwerking met ons land “met als doel niet om een bakstenen unief te bouwen, maar wel om een karavaan van wereldvermaarde experts naar ons land te halen”. De organisatie en partners zijn overtuigd dat de samenwerking onze Belgische en Europese bescheidenheid kan doorbreken.
Gentse Forcit wordt structurele partner
SingularityU Benelux werd begin dit jaar officieel gelanceerd in Brussel onder leiding van o.a. de vaste Belgische ‘faculty member’ Kris Verburgh, vicepremier Alexander De Croo en medeoprichter van de Nederlandse SingularityU Diederick Croese. Het Gentse Forcit werd gekozen als één van de structurele partners.
“Als je vooruit kijkt met je organisatie gaat het niet alleen om ideeën en potentiële innovaties die leiden tot meer groei of winst”, beklemtoont Henri Jacobs, managing director van Forcit. “Organisaties moeten er een strategisch punt van maken dat hun toekomstplannen duurzaam en dus maatschappelijk relevant zijn en blijven. Het partnership met SingularityU Benelux zit dan ook helemaal in lijn met onze ‘purpose’ en waarden.”
Eerste SingularityU Summit in Brussel
Intussen staat het eerste project van SingularityU Benelux al in de steigers: meer dan 1.000 leiders en change makers uit Europa mobiliseren voor de gekende SingularityU Summit. De eerste Benelux-editie vindt plaats op 23 en 24 september in The Egg in Brussel en wil samen een wereldwijde, ambitieuze pan-Europese toekomst creëren. Niemand minder dan Jean-Claude Juncker zal als voorzitter van de Eurogroep en de Europese Commissie de maiden Summit inleiden.