GENT – Julie Scherpenseel, Chief Growth Officer bij ML6, gespecialiseerd in artificiële intelligentie en machine learning, mocht de award van Young ICT Lady of the Year in ontvangst nemen. De prijs werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse event ‘She goes ICT’ van het vakblad Data News. Als Young ICT Lady zal Julie zich verder inzetten om jonge vrouwen te overtuigen een toekomst in de ICT-sector na te jagen.
Julie Scherpenseel zet haar passie voor technologie in bij de Gentse scale-up ML6. Daarvoor werd ze nu bekroond door de lezers van Data News en een professionele jury bestaande uit ex-winnaars en IT-prominenten. Als Chief Growth Officer is Julie verantwoordelijk voor de internationale groei van ML6 en staat ze aan het roer van de kantoren in Berlijn, Londen en Amsterdam.
Rolmodel en inzet voor allerlei initiatieven
Als Young ICT Lady of the Year zal Julie Scherpenseel het komende jaar als rolmodel optreden voor (jonge) vrouwen in ICT. Zo wil ze haar steentje bijdragen om stereotypen over ICT te ontkrachten: “ICT is meer dan enkel coderen én het is zeker niet alleen voor mannen. Deze prijs bevestigt dat idee, het is dan ook een grote eer om hem in ontvangst te mogen nemen.”
Julie zal zich eveneens inzetten voor allerhande initiatieven die het belang van digitale vaardigheden op de arbeidsmarkt onderstrepen. Zo zet ze nu al haar schouders onder het project ‘AI Op School’. Daarnaast blaast ze de ‘Young Potentials Boost Camp’ nieuw leven in: “Van de begeleiding en ondersteuning die ik gekregen heb van mijn mentors doorheen de jaren heb ik enorm veel geleerd. Ik wil graag andere mensen een gelijkaardige ervaring bieden. Het belangrijkste is uiteindelijk om een job te kunnen uitoefenen waardoor je gepassioneerd bent.”
Het belang van ethiek bij ML6
Bij ML6 is AI sterk verbonden met ethiek, een onderwerp dat ook Julie Scherpenseel na aan het hart ligt: “AI biedt heel veel mogelijkheden voor sociale en economische vooruitgang. Maar zoals met elke technologie, zijn er ook een aantal risico’s waarmee we rekening moeten houden om misbruik van de technologie te vermijden.”
Zo wordt vaak aangekaart dat algoritmes vooroordelen tegenover minderheidsgroepen vertonen of zelfs versterken. Julie: “Wij bouwden met ML6 een ethisch framework uit dat we constant vernieuwen op basis van research. Bij elk nieuw project houden we rekening met de risico’s, zoals die op mogelijke vooroordelen. Die vooroordelen kunnen ontstaan uit de historische data. We besteden hier dan extra aandacht aan en voorzien technische oplossingen om die vooroordelen te elimineren. Op die manier kunnen we uit de fouten van ons maatschappelijk verleden leren.”