30264683_174666533187205_6290589032877799028_n

Jules Gahide organiseert openluchtfestival in Gent

GENT – Een feestje bouwen in een internaat? Daar krijg je normaal straf voor, maar niet als je Jules Gahide heet. De man achter Kerk, Nest en het feest op de fly-over organiseert op 10 mei het openluchtfeest LifeSnacks in de feeërieke tuin van Sint-Paulus in de Eber­giste de Deynestraat.

“LifeSnacks is een no-nonsense bijeenkomst in openlucht met een eindeloze lach op op ons gezicht”, zo zeggen de organisatoren van nieuwe project van Springstof, de groep achter Kerk, Nest, Bar Wilson en het feest op de fly-over. “Het idee is simpel: een leuke plek met zonovergoten muziek en een hoge ‘don’t-take-yourself-too-seriously’ attitude.”

Voor de eerste editie van LifeSnacks Open Air werd de feeërieke tuin van het internaat van Sint-Pauls, gelegen tussen de Ringvaart en Nieuw Gent uitgekozen. “Een kennis wees me op die plek en na overleg met de Stad en de school hebben we toelating gekregen om er een feest te geven: overdag en in openlucht”, zegt organisator Jules Gahide in Het Nieuwsblad. “We beginnen klein, gaan er alles aan doen om de omwonenden niet te hinderen en maken de site nadien schoon. We willen hier later nóg welkom zijn.”

 

De naam LifeSnacks verwijst naar de ingesteldheid van de organisator: zichzelf niet te ­serieus nemen en genieten van het leven. Gahide wil een tof feest zonder pretentie onder een blauwe hemel en met een top line-up. Op deze line-up schitteren zowel internationale namen als lokale DJ’s. De organisatoren streven ernaar om een spannende, maar gebalanceerde mix van oude versus nieuwe en harde versus zachte muziek te brengen. De verschillende snacks zullen op deze eerste dag van het Hemelvaartweekend onder andere verzorgd worden door de Gentse start-up Djar.

Niet de enige Gentse Open Air

LifeSnacks is een van de vele ‘Open Airs’ die de komende maanden in Gent plaatsvinden. Het seizoen werd onlangs afgetrapt met ‘Abstrkt X Moonday’ aan de Kristallijn en een feest in de tuin van Kompass, waar ook afgelopen weekend een openluchtfeest plaatsvond.

Je zal Gahide niet betrappen op een slecht woord over een feest in een donkere club, maar een Open Air vindt hij wel iets speciaal: “Als de zon schijnt, is iedereen goedgezind en de sfeer minder pretentieus. Bezoekers moeten niet steeds op de dansvloer staan maar kunnen wat wandelen of iets eten. Voor een dj is het dan weer een unieke gelegenheid om voor meer dan duizend man te spelen. Er zijn niet veel zalen in Gent waar dat kan.”

Oscar De Laender, organisator van Dansboot (een feest op een boot op de Leie) en Tuupe (een feest op DOK), wijst op nog een ander voordeel van Open Airs: “We zoeken steeds nieuwe locaties om te feesten. Veel fabrieks- of andere panden zijn slecht geïsoleerd. Dat leidt soms tot klachten van buren. Een feest overdag veroorzaakt ook lawaai, maar je pakt de mensen hun nachtrust niet af. Daardoor hebben de omwonenden meestal meer begrip.”

Open Airs spreken ook veel dertigers met kinderen aan. Dat verbaast De Laender niet. “Veel van mijn leeftijdsgenoten willen nog feesten, maar iets rustiger. Ze moeten de volgende dag fris zijn voor de kinderen of het werk. Open Airs lossen dat probleem moeiteloos op.”