iconisch café De Valk Zaakvoerder Joris Persoons (midden) kan rekenen op zijn vaste medewerker Gregory Aper (links). Vriend Matthijs Verschraegen (rechts) is een van de zes losse medewerkers. Foto: edp

Joris (35) blaast iconisch café De Valk nieuw leven in

Na twintig jaar in de horeca vindt Joris Persoons (35) het tijd om zich te settelen. Daarvoor koos hij het iconische pand en voormalig café De Valk op het Rozebekeplein uit. “Bij mij wordt het een eet- en praatcafé met een beperkte kaart, maar alles op en top vers”, aldus Persoons.

Op zijn vijftiende trok hij naar restaurant De Bostmolen in Roborst met de vraag om er als jobstudent aan de slag te gaan. De zaakvoerders vonden hem daarvoor nog te jong. “Toen ik zei dat ik hotelschool in Michelbeke volgde, mocht ik onmiddellijk beginnen”, vertelt Joris Persoons.

“In mijn carrière heb ik ondertussen zowat alles van de horeca gezien. De laatste zeven jaren werkte ik in de keuken van restaurant Alexandre in Steenhuize. Na twintig jaar in de horeca en nu ik 35 ben, vond ik het tijd om me te settelen.”

Via vriend Verschraegen in De Valk

Toen zijn partner Matthijs Verschraegen (lijsttrekker Open VLD Samen Sterk, red.), die in Zwalm woont, hem wees op het leegstaande café De Valk, was Persoons meteen verkocht.

Café De Valk wordt eet- en praatcafé De Valk. Foto: edp

“Toen ik hier binnenkwam, wist ik dat het dit zou worden”, vervolgt Persoons. “Het café sloot elf jaar geleden. Tijdens de coronaperiode kochten en renoveerden twee vennoten het pand. In 2023 was het even een maand open, maar de zaakvoerder had zich verkeken op het vele werk.”

In het eet- en praatcafé De Valk kan Persoons rekenen op zijn vaste medewerker Gregory Aper, eveneens oud-leerling van hotelschool Stella Matutina in Michelbeke.

Vriend Matthijs Verschraegen springt al eens in achter de toog. Foto: edp

Aper heeft er ook een lange carrière in de horeca opzitten. Hij werkte onder meer enkele jaren in het Brakelse restaurant The Shake.

Beperkte kaart, alles op en top vers

“Met de kaart doe ik niet te gek”, vervolgt Persoons. “Bij ons vind je croques, salades, pasta, pannenkoeken en ijsjes. Door de kaart beperkt te houden, kan ik het in de keuken zelf aan en krijg ik zelfs de kans om de gasten te begroeten. Het contact met de mensen miste ik de voorbije jaren.”

Persoons hoopt aan zijn toog zowel de landbouwer als de notaris te mogen ontmoeten. “Ook gezinnen met kinderen zijn welkom”, aldus Persoons.

“Ik zie wel of mijn zaak eerder naar de menukaart, dan wel naar de drankenkaart zal evolueren. Je kan er van op aan dat alles wat op het bord komt, vers zal zijn. Van de mayonaise tot het cakeje bij de koffie”, besluit de nieuwe zaakvoerder.

Eet- en praatcafé De Valk vind je op het Rozebekeplein 2 in Zwalm en is open van vrijdag tot en met dinsdag, telkens vanaf 11 uur.