e9382191-668a-44c8-91b9-aa7ce476fe09

Jong duo neemt textielbedrijf Vanotex in Deinze over

DEINZE - William Van Steenberge en Vincent Lefevere hebben Vanotex, actief in het recycleren van productie-afvallen uit de textielindustrie, overgenomen. Het bedrijf werd in 1975 opgericht door Frans Van Overschelde en zijn echtgenote en wordt nu reeds meer dan 25 jaar verder gerund door de broers, Jef en Tom Van Overschelde. Beide broers blijven nauw betrokken bij de verdere evolutie van het bedrijf.

Vanotex is bijna 50 jaar actief in het recycleren van productie-afvallen uit de textielindustrie. De hoofdactiviteit bestaat uit het uitrafelen (ook wel effilocheren genoemd) van vooral synthetische productieuitvallen van diverse takken uit de textielindustrie (naaldvilt, matrasindustrie, garenindustrie, vezelproducenten, etc.). Deze vezel verkopen ze opnieuw om gebruikt te worden als grondstof voor verschillende toepassingen gaande van de automobielsector tot geotextiel voor wegenwerken.

Het eindproduct is een oplossing op maat, afhankelijk van de functie waarvoor het gebruikt zal worden. Op die manier verwerkt het bedrijf uit Deinze jaarlijks ongeveer 7.000 ton textielafval.

Overname door ondernemersduo

Sinds vorige week is Vanotex in nieuwe handen. William Van Steenberge (35) en Vincent Lefevere (32) slaan de handen in elkaar als nieuwe zaakvoerders. William vertelt: “Ik kom eigenlijk uit de juridische wereld, maar wilde na enkele jaren actief als advocaat toch meer de ondernemerskant op gaan. Tweeënhalf jaar geleden nam ik daarom het Gentse Rotexco, actief in technisch textiel en producent van postzakken, over. Nu was ik klaar voor de volgende stap. Toen ik een vrachtwagen van Vanotex op de weg zag rijden, besloot ik contact op te nemen.”

 

Ook Vincent had deze vrachtwagen gezien en was reeds met Vanotex in gesprek. Vincent: “Ik heb een achtergrond in de productie van bedrijfskledij, maar was al een tijdje op zoek naar een eigen project. In William zag ik meteen de ideale vennoot. Het leek ons dan ook interessant om de krachten te bundelen.”

Broers blijven aan boord

Toch waren de broers Van Overschelde nog niet meteen op zoek naar een overnemer. “Het idee moest eerst wat rijpen, maar uiteindelijk zijn we toch al 59 en 62. Familiale opvolging is er niet. De vraag zou zich dus vroeg of laat voorgedaan hebben”, aldus Jef en Tom. “Covid heeft het proces bovendien versneld want het deed ons beseffen wat de impact is als één van ons zou wegvallen. We blijven alleszins nog enige tijd aan boord van Vanotex om te zorgen voor een vlotte overdracht.”

Nieuwe opportuniteiten

William en Vincent hebben alvast een goede verstandhouding met de broers. “We willen voornamelijk de continuïteit van het bedrijf en zijn 12 medewerkers verzekeren”, zegt William. “Het is de bedoeling om de recyclage-sector de komende jaren eerst goed te leren kennen om van daaruit te kijken naar nieuwe opportuniteiten.”

De ondernemers kijken dan vooral naar nieuwe afzetmarkten en willen inspelen op de vele lopende initiatieven op Europees vlak rond recyclage. “Textiel is één van de meest vervuilende sectoren. Veel bedrijven zitten dan ook met vragen rond recyclage. We willen graag met hen mee nadenken naar oplossingen voor de toekomst”, vertelt Vincent.

“We zijn nu al actief in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Op termijn willen we onze voetafdruk in Europa ook vergroten”, besluiten ze.