Johan (50) leerde voor slager aan de Brugse school Ter Groene Poorte, was in 1991 afgestudeerd en werkte eerst voor Buurtslagers. In 1998 nam hij aan de Molenstraat de zaak over van Achiel Speeckaert.
“Van die slager waren vooral zijn droge worst en gekookte beenham bekend. Ik maak die nog altijd met hetzelfde recept”, zegt Danneels. “In 2016 nam Geert De Reu het na 30 jaar voor bekeken en kwam aan de Lindenlaan zijn slagerij vrij. We verhuisden graag naar dat pand. Het is immers beter gelegen dan onze vorige winkel aan de Molenstraat.”
Droom
Intussen zijn Johan en zijn vrouw Inge (48) al een kwart eeuw druk bezig in hun slagerij. “Almaar minder jongeren studeren voor slager. Dat merken ze ook in Ter Groene Poorte en dat maakt het moeilijk om geschikt personeel te vinden voor een slagerij. We zijn dan ook blij dat onze zonen Niels en Bert voor slager studeerden en in twee fasen bij ons aan de slag gingen. Dat was trouwens de droom van Inge en mij”, bevestigt Johan.
Niels wou eerst voor kok studeren, maar gooide het na twee jaar over een andere boeg. “Ik stelde vast dat slager worden me meer zinde. Die keuze werd me echter niet opgedrongen”, beklemtoont de oudste zoon.
“De eerste twee jaar van mijn opleiding twijfelde ik tussen bakkerij en slagerij”, vertelt Bert. “Uiteindelijk koos ook ik voor het vlees. Het is een leuk extraatje dat ik op school mijn vriendin Lore leerde kennen. Zij is van Izegem, maar intussen wonen we samen in Sleidinge. Eerst werkte ik twee jaar in de horeca, maar voor mijn sociaal leven was dat geen goede keuze. Het was steeds werken als anderen feesten”, ervoer Bert.
Vernieuwingen
“Inge en ik werken nog graag in de slagerij, maar onze zonen stimuleren ons om vernieuwingen door te voeren. Vooreerst een naamswijziging. Het eerste deel van FoodFAM wijst op de verruiming van ons voedingsaanbod met dus veel meer dan enkel vlees. FAM slaat op het familiaal verband van de vijf mensen die in onze zaak werken. Voor een lekker stuk vlees ben je uiteraard nog altijd bij ons aan het goede adres. We maken echter almaar meer klaargemaakte gerechten en fijne vleeswaren (charcuterie) bereiden we zoveel mogelijk zelf ambachtelijk”, beklemtoont Johan.
Wekelijks pakt FoodFam uit met iets speciaal. “Dat trekt klanten aan. Dankzij het doorvoeren van verjonging kan bestellen nu ook via een webshop. Om meer zelf te bereiden, is meer personeel nodig. Daarom hebben we ook nog twee flexi-jobbers in dienst”, besluit papa Danneels.