Foto: JID Foto: JID

“Je mag zelf de kleur van de hummus kiezen”: moeder en zoon openen Syrisch-Libanees restaurant in centrum

Nesreen Mekdad (41) heeft naam gemaakt als kok bij ENTR en Yala Yala. “De klanten kwamen speciaal voor haar”, zegt haar zoon Laith Ward trots. Dit weekend opent het duo hun eigen restaurant: Mazaya. Op de kaart staan typische Syrische en Libanese gerechten, waaronder hummus in zes verschillende smaken.

Mazaya, dat is een stukje Syrië in Gent. Aan het plafond en aan de muur hangen kleurrijke stoffen op. Boven de tafels bengelt een lamp met kleurrijke mozaïeken. In de hoek staat een werkend fonteintje. “Ik ben dit land zo dankbaar”, zegt Nesreen Mekdad. “Ik kan eindelijk mijn droom waarmaken.”

In Syrië werkte als naaister. Haar man Awos Ward (52) was (en is) een kunstenaar met meerdere stoffenwinkels. Zeven jaar geleden vluchtten ze samen met hun kinderen naar Gent, weg van de oorlog. Awos startte een nieuwe stoffenwinkel op in de Wondelgemstraat, samen met zijn zoon Laith (22). Nesreen volgde een koksopleiding en werkte zes jaar in ENTR in de keuken. (Lees verder onder de foto)

Nesreen met haar man Awos en hun dochter Yara. Foto: JID
Nesreen met haar man Awos en hun dochter Yara. Foto: JID

De afgelopen drie jaar roerde ze in Yala Yala in de potten. “Ze heeft zelfs fans”, zegt haar zoon Laith trots. “De klanten komen speciaal voor haar naar.” Nesreen heeft altijd graag gekookt. Als ze thuis kwam van haar werk, kookte ze met veel plezier voor haar gezin. Haar droom was om ooit haar eigen restaurant te beginnen.

Dit weekend komt die uit: samen met haar zoon opent ze Mazaya – wat ‘uitmuntendheid’ betekent in het Arabisch – in de Steendam. Nesreen staat in de keuken, Laith in de zaal. Awos springt bij waar hij kan, dochter Yara verzorgde de inrichting. “Het is een echt familierestaurant”, zegt Laith trots. “Mama kookt hier zoals ze voor ons, haar kinderen, zou koken.” (Lees verder onder de foto)

Foto: JID
Foto: JID

Op de kaart staan Syrisch-Libanese mezze: baba ganoush, hummus, kebbe, falafel, muhammara, batata hara, labne, linzensalade, fattoush, salade met gerijpte kaas, gefrituurde bloemkool, halloumi, kefta, tabouleh en anders. Nesreen maakt alles zelf. “De kleur van de hummus mag je zelf kiezen”, zegt ze. “Ik maak er met rode biet, met avocado, met gember en kurkuma, met wortel en sinaasappel, met paprika, en met koriander-bieslook-peterselie.”