De Belgische biercultuur werd in 2016 door Unesco uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Tot voor kort echter werd brouwgerst, een van de vier cruciale ingrediënten van Belgisch gebrouwen bier, voornamelijk geïmporteerd uit andere Europese landen. Nu lijkt de kentering ingezet. Het Belgische statistiekbureau Statbel becijferde dat vorig jaar in ons land op 1.140 hectare landbouwgrond brouwgerst werd geteeld: goed voor een oogst van 6.522 ton. Dat is ruim dubbel zoveel als de 3.150 ton in 2021 en net geen verdubbeling tegenover de 3.274 ton uit het pre-coronajaar 2019. De Limburgse brouwerij Cristal en Arvesta werken momenteel samen met 74 Belgische landbouwers. Ze telen samen op 460 hectare landbouwgrond, goed voor 3.000 ton brouwgerst. Door die opschaling worden vanaf september twee op vijf Cristals gebrouwen met lokale gerst. Tegen 2025 moet dan een op de twee zijn.
“CO₂-reducerende maatregelen”
“Verduurzamen door partnerschappen en innovaties zit in ons DNA. We steunen dan ook ten volle lokale en duurzaam geteelde grondstoffen zoals deze brouwgerst voor Cristal”, zegt Esther Monard, business development manager Agri & Horti bij Arvesta. “Doordat Arvesta zelf al jaren brouwgerst teelt, delen we graag de nodige tips and tricks met landbouwers. Denk aan technieken om de CO₂-productie en waterconsumptie terug te dringen. Zo loopt samen met Alken-Maes, het moederbedrijf van Cristal, een project om de impact van CO₂-reducerende maatregelen in de gerstteelt te onderzoeken. We werken hiervoor samen met zes Belgische telers, onder meer via het inzaaien van groenbemesters, het gebruik van organische mest en het verlagen van stikstofbemesting.”
“De perfecte afwisseling”
Landbouwer Jan Thomaes, die in Wannegem-Lede een akkerbouwbedrijf runt, heeft zijn eerste gerstoogst voor Cristal achter de rug. Hij behoort tot de derde generatie landbouwers in zijn familie en heeft voor Cristal 3,5 hectare brouwgerst geteeld. “Brouwgerst brengt weinig tot geen risico’s met zich mee”, vertelt Jan Thomaes. “Ik moet hiervoor geen extra investeringen doen, kan het gewas op vier verschillende momenten verkopen en het zorgt voor de perfecte afwisseling. Mijn bodem ziet de gerst graag komen. Het is Christophe Dhuyvetter, zaakvoerder van Vadis Aveve Kruisem, die mij overtuigd heeft om mee op de kar te springen. Ik denk wel dat ik gerst zal blijven telen.”
“Van graan tot tapkraan”
Ellen Mertens, meesterbrouwer van Cristal besluit: “We zijn bijzonder fier dat we dankzij de langetermijnsamenwerking met Arvesta en de nu al 74 lokale landbouwers onze Cristal-pils nog lokaler kunnen maken. Op basis van de resultaten van de oogst van dit jaar en het koolstofbewuste landbouwproject hopen we in de nabije toekomst nog meer boeren warm te maken om brouwgerst te telen. Anno 2023 bevat onze Cristal-pils trouwens niet alleen veertig procent lokale brouwgerst, maar ook ongeveer zeventig procent Belgische hop. Dankzij deze nauwe samenwerking met lokale boeren hebben we de hele keten in handen en willen we die samen zoveel mogelijk verduurzamen, van graan tot tapkraan.”