Volgens onderzoek van het World Resource Institute staat België op de 23ste plaats (van 164 landen) in de categorie ‘hoge waterschaarste’. Dit betekent dat, per jaar, ons land 40 tot 80% van al het beschikbare water verbruikt. In Europa doen enkel San Marino (11) en Cyprus (19) het slechter dan België. De oorzaken zijn gekend: grote bevolkingsdichtheid en veel landbouw op weinig beschikbare oppervlakte zorgen voor veel waterverbruik.
“Maar ook in bedrijven kan slecht watermanagement voor veel waterverspilling zorgen. Dan hebben we het niet alleen over lekken in de waterleiding waar veel bedrijven geen weet van hebben, maar ook over productieprocessen of sanitaire toestellen die veel water verbruiken, terwijl dat met minder water ook perfect zou gaan. Het gebrek aan bewustzijn bij sommige bedrijven kan leiden tot een waterverspilling van maar liefst 15 tot 50%”, weet Tom Vandekerckhove van het Gentse bedrijf Water Experts.
Samen met klanten voor meer sociale verantwoordelijkheid
ISS liet voor corona in hun hoofdkantoor in Vilvoorde ook al een water audit uitvoeren, waarbij gekeken werd naar het huidig waterverbruik en naar de mogelijke verbeterpunten. Per dag verbruiken de 180 medewerkers van ISS die in het hoofdkantoor van ISS werken 3090 liter water, waarvan ongeveer 2⁄3 voor het toilet. Dit komt neer op 773 kubieke meter waterverbruik per jaar. Dankzij de audit kon ISS 257 kubieke meter per jaar besparen, door onder andere het spoelvolume van de toiletten te verkleinen. Door specifieke waterbesparende kranen te kiezen, kon tot 85% water per kraan bespaard worden.
De samenwerking tussen ISS en Water Experts kadert ook in de vernieuwde strategie van het facilitaire bedrijf, waarbij een grote focus ligt op het creëren van onvergetelijke workplace experiences.
“Bij ISS willen we niet alleen een werkplek aanbieden waar het aangenaam werken is en alles goed draait, maar willen we ook meedenken met onze klanten naar oplossingen voor de uitdagingen waar zij mee zitten. Ook willen we dat werkplekken plaatsen worden waar iets teruggegeven kan worden aan de maatschappij. We zijn daarom heel blij om samen met Water Experts ervoor te kunnen zorgen dat bedrijven een beter zicht krijgen op hun waterverbruik, om zo waterverspilling tegen te gaan”, aldus Bart Mariman, CCO bij ISS Facility Services.
Van Antarctica naar België
Water Experts kent zijn oorsprong in het Princess Elisabeth Station op Antarctica, waar oprichter Jacob Bossaer in 2011 de opportuniteit kreeg om het waterbeheer uit te voeren gedurende vier seizoenen. “Naast waterbesparende toestellen, installeerden we een circulair watersysteem. Uiteindelijk slaagden we erin om 60 tot 80% van het water te hergebruiken, vooral om kledij te wassen en te douchen. Daarnaast zorgden we ook voor de installatie van drinkwater.” Als dit mogelijk is in de extreme condities van Antarctica, dan is het volgens Jacob Bossaer van Water Experts, overal mogelijk.
Hoewel het bewustzijn groeit dat water een kostbare bron is, gaat een gemiddeld bedrijf weinig efficiënt om met water. Met een wateraudit kan snel 15 tot zelf 50% water bespaard worden, dankzij het oplossen van lekken tot kleine aanpassingen aan gebruikspunten zoals toiletten en kranen. Zo heeft één op de drie gebouwen jaarlijks te maken met waterlekken die vaak onopgemerkt blijven door gebrek aan monitoring. Er kan nog meer water bespaard worden door in te zetten op hergebruik van regenwater en afvalwater. Deze implementaties passen binnen het concept van circulair waterbeheer.
“Dankzij innovatieve technologie kan een gebouw zelfs autonoom worden op vlak van water, door het water lokaal te houden en te hergebruiken”, zegt Tom Vandekerckhove, Managing Director van Water Experts. “Met de kennis die we hebben opgebouwd staan we klaar om bedrijven te ontzorgen van hun waterbeheer. We implementeren duurzame praktijken en brengen het waterverbruik naar beneden. We kijken ernaar uit om deze kennis ook te delen met de klanten van ISS Facility Services zodat ook zij via kleine ingrepen veel minder water moeten verbruiken. Samen bouwen we aan een waterefficiënte toekomst.”