“Er zijn klanten van rond de zestig die zeggen dat ze hier al komen van hun studententijd”, begint Isabelle Vanspeybrouck. “Ik weet niet of dat waar is, maar ik weet wel dat de frituur al veel langer bestaat dan dat ik er sta.”
Toen ze de frituur 23 jaar geleden overnam, behield ze de naam Sint-Anneke. Veel klanten denken daardoor dat ze zelf Anneke heet, maar de frituur is natuurlijk vernoemd naar het Sint-Annaplein.
Doorheen de jaren kreeg de zaak een likje verf, een nieuwe friteuse, nieuwe tafels en lampen, maar het aanbod bleef. “Ik ben nog van de oude stempel”, zegt Isabelle. “Een frituur is een frituur. Als je er scampi kan krijgen, is het een restaurant.” Isabelle heeft pretoogjes als ze lacht. Ze doet haar job nog altijd graag, maar ze denkt ook na over haar pensioen.
Georges Leekens
“Twee jaar geleden heb ik mijn man verloren aan kanker” zegt ze. “Hij was ook zelfstandig: hij had een grote tattooshop in Melle. Hij heeft zo hard gewerkt, maar waarvoor? Ik doe mijn job nog altijd graag, maar ik zou liever nog tien jaar in loondienst werken zodat ik er toch een mooi pensioen kan aan overhouden.”
Met pijn in het hart wel: de frituur is Isabelles tweede kindje. “Mijn hart zegt: blijf. Ik ken de buurt en de buurt kent mij. Veel bewoners en studenten komen hierheen, maar ook bezoekers van Studio Skoop en de Capitole. Als K3 optreedt, is dat hier precies een kindercrèche.” (lacht)
“Sinds hij is verhuisd, komt Herman Brusselmans ook geregeld langs. Georges Leekens was een hele tijd vaste klant: om de veertien dagen kwam hij om frieten. Toby Alderweireld is hier ook al een paar keer geweest: zo schone ogen.”
Of hoe Sint-Anneke al decennialang een bekend adres is. “Ik geef mijn kindje dan ook niet zomaar op”, zegt Isabelle. “Ik blijf open tot er een overnemer is.” Wie interesse heeft, kan eens binnenspringen of contact opnemen op 0478-63.34.69.