Met de ambitie om dieselgeneratoren te vervangen door batterijen neemt ION zijn verantwoordelijkheid om het ontwikkelen van vastgoed duurzamer te maken. Door een werf met één torenkraan aan te sluiten op een werfbatterij in plaats van een dieselgenerator wordt gemiddeld 60.000kg CO2 per werf per jaar bespaard, zo blijkt uit een berekening die is geverifieerd door het onafhankelijke bureau Climate Impact Forecaster.
Minder geluid, geur en uitstoot
“Dieselgeneratoren staan vaak uren te draaien om maar enkele seconden een piekvermogen op te vangen. Ze zorgen op die manier voor onnodig veel uitstoot van CO2 en fijn stof”, weet Davy Demuynck, CEO van ION. “Met een computergestuurd systeem met modulaire batterijen kunnen we op maat van elke werf de meest duurzame oplossing inzetten om zelfs de zwaarste en grootste bouwmachines te voeden. En dat dus allemaal zonder geluidsoverlast, geurhinder of uitstoot. Dat is niet alleen een goede zaak voor het klimaat, maar zo beperken we ook de mogelijke hinder voor alle omwonenden van een bouwplaats.”
Bright Energy
Brein achter de duurzame oplossing is Bright Energy, een jong familiebedrijf uit Gent. Ondernemers Arne, Sam en Lisse Van Acker, twee broers en een zus, gingen drie jaar geleden aan de slag met de thuisbatterij die hun ouders thuis hadden laten installeren. Het trio – toen nog studenten – zag al snel in dat daar meer uit te halen viel en sloeg aan het programmeren. Bright Energy heeft niet alleen de software uitgewerkt om slim om te springen met batterijen, ze fabriceren ook de hardware in hun atelier in Gent. Vanaf juni 2023 wil Bright Energy elke maand tien nieuwe units bouwen en dus tien extra werven op een duurzame manier van stroom voorzien.