Alco Bio Fuel, gevestigd op Rodenhuizendok in de haven van Gent, produceert bio-ethanol en een aantal bijproducten uit voedergranen zoals maïs en tarwe.
Het hoofdproduct is bio-ethanol, die in benzine wordt toegevoegd door directe menging: tot 10% of E10 voor de “low blends”, en 85% of E85 voor de “high blends”. Bio-ethanol is een hernieuwbare bron van energie voor de transportsector, en bespaart bij Alco Bio Fuel meer dan 60% CO2-emissies ten opzichte van fossiele brandstoffen. Alco Bio Fuel produceert jaarlijks ongeveer 200 miljoen liter, of 160.000 ton bio-ethanol.
Het belangrijkste bijproduct is DDGS (Dried Distillers’ Grains with Solubles), een hoogwaardig, eiwitrijk product dat in ongeveer hetzelfde tonnage als bio-ethanol geproduceerd wordt. Dit wordt door mengvoederbedrijven in de rantsoenen voor rundvee, melkvee, varkens en pluimvee geformuleerd, en vervangt hiermee voor een belangrijk deel geïmporteerde eiwitten uit soja. Het eiwitrijke bijproduct kan ook in natte vorm direct bij de landbouwer geleverd worden. Sinds kort produceert Alco Bio Fuel maisolie, die extra toegevoegde waarde creëert in de veevoederindustrie, of als grondstof dient voor biodiesel.
Alco Bio Fuel investeert nu samen met de industriële gaslevereanciers Messer Benelux en IJsfabriek Strombeek 15 miljoen euro om de CO2-uitstoot in België te verlagen. Dat bedrag hoesten ze op voor een gloednieuwe installatie voor koolstofdioxide bij Alco Bio Fuel.
Het CO2-gas komt vrij bij het vergistingsproces van ethanol. Het wordt na behandeling in de nieuwe installatie hergebruikt in de voedings- en drankindustrie, bij waterzuivering, bij koeltransporten of als chemische bron. Over ruim een jaar zal deze nieuwe installatie operationeel zijn en jaarlijks maar liefst 100.000 ton groene CO2 recupereren en verwerken.
Volgens Benoit Verbruggen, voorzitter van het directiecomié van Alco Bio Fuel, is het een nieuwe stap die aantoont dat ook in grootschalige industriële projecten ecologisch gewerkt kan worden.