Het produceren van een spijkerbroek vereist tegenwoordig een enorme hoeveelheid water en energie en veroorzaakt een aanzienlijke hoeveelheid vervuiling. De nieuwe jeans lost deze uitdagingen op door de voorraad vrije productiesystemen van Unspun te combineren met de baanbrekende Resortecs naaigaren.
De slimme naaigaren van Resortecs zijn ontworpen om het recyclen van denim te vergemakkelijken door het demonteren van kledingstukken sneller en gemakkelijker te maken. De draden kunnen worden verwarmd en opgelost, waardoor het gemakkelijker wordt om verschillende soorten textiel en onderdelen te scheiden en te sorteren, van de spijkerstof tot de knopen en ritsen.
QR-code
Aangedreven door Eon’s Internet of Things-platform voor geconnecteerde producten, maakt een scanbare QR-code die in elke Genesis-spijkerbroek is geïntegreerd, het mogelijk om de oorsprong te volgen en de levensduur van het kledingstuk vast te leggen. Hierdoor kunnen de materialen van het product geïdentificeerd worden en geverifieerd voor wederverkoop en recycling. De QR-code biedt ook de mogelijkheid om met klanten in contact te komen en klanten te ondersteunen door informatie te verstrekken over productzorg, wederverkoop en recycling.
Omdat de capaciteit om denim op grote schaal te recyclen cruciaal is voor het ontsluiten van een nieuw circulair model voor de denim industrie, is de nieuwe Genesis-jeans van Unspun ook een krachtige demonstratie van hoe de capaciteit van innovatief systeemontwerp, toonaangevende materialen en opkomende technologie kan worden benut om kleding te maken die niet alleen de vermindering van water, energie vervuiling en afval bevordert, maar ook het volgen en identificeren van kledingstukken in de circulaire toeleveringsketen in een closed-loop levenscyclus mogelijk maakt.
Kracht van samenwerking
“De innovatieve oplossingen van Unspun die aan de Jeans Redesign Guidelines voldoet en ervoor zorgt dat hun jeans duurzaam en recyclebaar is, veilige grondstoffen bevat en gemakkelijk traceerbaar is, toont de kracht van samenwerking in de mode-industrie aan”, aldus Laura Balmond, Make Fashion Circular Program Manager – Ellen MacArthur Foundation: “Dit is een enorme stap voorwaarts in de richting van circulair ontwerp voor mode.”