20201202_AV_Textielafdeling details (c) Corlazzzoli (3)

Industriemuseum heropent met nieuwe expo en opmerkelijk glazen textielatelier

GENT - Het vernieuwde Industriemuseum heropent op 7 december 2020 met een nieuwe vaste expo, '100% Textiel'. Midden in de tentoonstelling staat bovendien een gloednieuw glazen maakatelier waar bezoekers meekijken over de schouders van textielmakers. Het museum zal ook kunstenaars aantrekken om in het atelier te experimenteren.

De heropening is het sluitstuk van een hele vernieuwingsoperatie. In 2016 werd het dak van het Industriemuseum, toen nog MIAT, gerenoveerd. In 2018 veranderde het museum van naam, in 2019 werd de drukkerijafdeling gebouwd, en vandaag is er het nieuwe maakatelier en de vernieuwde vaste tentoonstelling ‘100% Textiel’.

De nieuwe expo dompelt bezoekers onder in het productieproces van textiel. In de productie en de vernieuwingen werd zo’n 416.500 euro geïnvesteerd. De oude textielmachines, die een indrukwekkend kabaal maken, zijn uiteraard weer van de partij, maar er zijn ook nieuwe aanwinsten te bewonderen. Zo staat er bijvoorbeeld een Picanol-grijpergetouw van rond 1980, en een TC2, een hypermodern weefgetouw uit Noorwegen van 60.000 euro dat de meest hedendaagse weeftechnieken kan illustreren.

“Het geluid van de oude machines is voor mij pure nostalgie. Mijn ouders kwamen begin de jaren 1970 vanuit Tunesië naar België om als textielarbeiders te werken, tot aan de sluiting van UCO. Als kind ging ik jaarlijks mee naar de opendeurdagen. Echte hoogdagen voor mijn ouders en een uitstapje waar we allemaal naar uitkeken”, aldus Sami Souguir, schepen van Cultuur.

 

Maakatelier: kers op de taart

De kers op de taart is het nieuwe maakatelier, een doorzichtige box midden in de tentoonstelling, waar je kan meekijken over de schouder van de makers terwijl ze plantaardig verven, stikken, vilten, enzovoort. Scholen en groepen zullen er workshops kunnen volgen, en het museum lanceert een ‘artist in residence’-systeem om kunstenaars ter plaatse te laten experimenteren.

Hoewel het Industriemuseum per definitie een historisch museum is, met een rijke collectie over het industriële verleden, is het nieuwe museumverhaal brandend actueel. De expo toont hedendaagse voorbeelden van innovatief textiel, van circulair textiel. Bezoekers ontdekken sprekende voorbeelden van lokale en duurzame productie. Diverse ondernemers getuigen over de concurrentie met fast fashion en goedkope arbeid.

Ook lingerieontwerpster Murielle Scherre van la fille d’O getuigt in de expo: “Het is soms moeilijk om aan consumenten duidelijk te maken waarom een lokaal en eerlijk geproduceerde bh bij mij 120 euro kost, en een kopie van diezelfde beha, ontdaan van alle ethische waarden, maar 20 euro kost.”

Coronaveilig

Een bezoek aan het Industriemuseum is coronaveilig. Elke tentoonstelling is gespreid over een grote fabrieksvloer, er wordt extra geventileerd en de bezoekersaantallen worden beperkt. Afstand houden ten opzichte van andere bezoekers en museummedewerkers is verplicht, net als het dragen van een mondmasker. De handen ontsmetten kan op verschillende plaatsen. Tickets reserveren kan via de website of tijdens kantooruren ook telefonisch via 09 210 10 75.