Handgekozen muziek speelt de hoofdrol in een luisterbar. Er mag worden gebabbeld, maar niet al te luid. Gold is volgens Rob Visser de eerste bar van zijn soort in Vlaanderen. In Brussel werd twee jaar geleden al luisterbar L’Altitude opgericht.
“Het concept is overgewaaid vanuit Japan. Daar bestaat het al zeker sinds de jaren vijftig. Veel inwoners wilden daar onder meer Afro-Afrikaanse muziek luisteren, maar hadden geen geld om een installatie daarvoor te kopen. Een uitbater van een luisterbar kocht dan een installatie en platen om te delen met zijn klanten”, vertelt Visser.
De zaakvoerder benadrukt dat Gold een bar is, en geen café. “Het is een bar van hoge kwaliteit die er redelijk chique uitziet. Ik heb een uitstekend audiosysteem en er wordt geen enkele plaat digitaal gedraaid. Alles gebeurt met de hand.” Ook livemuziek zal je in Gold niet horen.
Vinylcollectie
Visser zal zijn eigen platen draaien, maar evengoed kunnen er ook anderen komen met hun vinylcollectie van thuis. Gewoonlijk kan je wel babbelen in de bar, behalve als er een luistersessie plaatsvindt. Dan neemt iemand één plaat mee, leidt die in en legt ze op. “Enkel tijdens de luistersessies vraag ik de klanten om te zwijgen. Dat is twee keer twintig minuten samen genieten van muziek. Dat is heel intiem.”
Ook ‘labelnights’ krijgen een plaats in de bar. Daarop zal een lokaal label zichzelf kunnen voorstellen aan het publiek. Ook lokale bands die een LP uitbrengen, zijn welkom om die voor te komen stellen. “In principe kan alle muziek, maar dance, techno en heavy metal zal je niet horen. Ik heb zelf een eclectische smaak en ik wil verrast worden. Het luisteren is een avontuur”, zegt Visser.
De platenfreak komt oorspronkelijk uit Amsterdam, maar hij woont al sinds 1982 in Gent. Hij studeerde film aan het Kask en heeft ook in die sector gewerkt. Hij is momenteel nog aan de slag in de Game Mania. Muziekliefhebbers van alle generaties zijn welkom in zijn luisterbar. “Ook qua drank serveren we hier het beste wat je kunt vinden. Het aanbod is een beetje verrassend en we focussen op de smaak. Het is niet de bedoeling dat je je hier ladderzat drinkt.”