Steven Groeninck Steven Groeninck opent voor het eerst de deuren van zijn eigen restaurant Kastaar. Foto: Brent Saey

“Ik kookte al voor ministers, Mark Zuckerberg en Bill Gates”, maar nu start Steven (45) eigen restaurant

Steven Groeninck (45) opent komend weekend de deuren van Kastaar in Denderwindeke, bij Ninove. De Ninovieter die destijds deelnam aan het VTM-programma Mijn Restaurant zet met zijn eigen zaak nu een nieuwe stap in zijn culinaire carrière. “Ik hou van verfijnd koken, maar het moet voor iedereen toegankelijk zijn”, zegt de uitbater.

De bal om een eigen restaurant te openen, ging pas echt aan het rollen tijdens de coronapandemie. “Ik heb toen dit pand gevonden langs de Edingsesteenweg”, begint uitbater Steven zijn verhaal. “Ik was daarvoor al een tijdje op zoek naar een geschikt pand om een zaak te starten in Ninove. Dit pand was een gewone woning en die heb ik helemaal omgebouwd tot restaurant.”

Steven is intussen al dertien jaar bezig in de horeca, maar was daarvoor actief als stukadoor. “Mijn papa zat ook in de bouwsector, maar toen hij om het leven kwam bij een arbeidsongeval ben ik gestopt. Ik ben dan een koksopleiding beginnen volgen in het avondonderwijs. Ik heb altijd wel graag gekookt”, stelt hij.

Freelance kok

Kort na zijn omscholing nam Steven deel aan het VTM-programma Mijn Restaurant. Samen met Sofie De Decker, die ook van Ninove afkomstig is, zou hij in Dendermonde Art Kwizien openen. Tot een overwinning kwam het niet, maar de deelname had geen windeieren gelegd. “Ik heb nadien voor heel wat chefs gewerkt bij onder meer de Lijsterbes, Libertine en Kelderman. De laatste vijf jaar was ik vooral als freelance kok aan de slag.”

Zo kookte Steven drie jaar lang in De Warande in Brussel. “Daar kwamen vaak ministers eten en ook Mark Zuckerberg en Bill Gates waren er al te gast. Het is een hele eer als je voor zo’n mensen mag koken. Al laat ik mij daardoor niet uit mijn lood slaan.”

Verfijnde Franse bistrokeuken

Vanaf nu ligt de focus van Steven volledig bij Kastaar. Een naam die hij tijdens de coronalockdown heeft bedacht. “Het was niet eenvoudig om personeel te vinden. Het is in de horeca overal moeilijk, maar het is mij toch gelukt, waardoor ik komend weekend van start kan gaan. Mensen kunnen zich hier aan een verfijnde Franse bistrokeuken verwachten. Zo staat er bijvoorbeeld steak tartaar en tong in madeirasaus op de kaart. Ik wil graag op een goed niveau koken, waarbij alles vers wordt gemaakt. Het is daarnaast belangrijk dat het voor iedereen toegankelijk is. Ik heb duurdere producten, maar ook mensen die liever een kleiner budget spenderen, kunnen hier iets eten. Dat is een blijvende filosofie.”

Kastaar opent op zaterdag 4 november langs de Edingsesteenweg 394 in Denderwindeke. “Het eerste weekend is al gevuld. In totaal kunnen er zo’n achttien personen komen tafelen per service. Ik hoop alvast dat mensen vlot de weg vinden naar hier”, besluit Steven. Kastaar is geopend op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.