Hans-De-Vuyst-frituur Collega’s Ilse en Hans werkten zij aan zij in Ten Ede en beginnen nu ook samen aan een nieuw avontuur. Foto: lmd

“Ik doe het hier héél graag”, en toch ruilt Hans (52) bloeiend restaurant in voor frituur

De laatste dagen van Hans De Vuyst (52) als zaakvoerder van het bekende restaurant Ten Ede in Nazareth gaan in. Op 5 november trekt hij de deur achter zich dicht en begint hij met de voorbereidingen van een nieuw avontuur: een frituur op de Deinse Steenweg.

“Ik doe het hier nochtans heel graag”, opent Hans. “Maar de mentale druk werd me te veel.” Het is intussen elf jaar geleden dat de man het bloeiende restaurant in de Ten Edestraat uit de grond stampte, maar de laatste twee jaar waren naar eigen zeggen enorm zwaar. Na een relatiebreuk stond hij er voornamelijk alleen voor.

“De puzzel die ik elke keer moet leggen om zaalpersoneel te vinden, bezorgt me veel stress”, zegt hij. “Als koppel was er veel meer zekerheid: altijd één iemand in de keuken en één iemand in de zaal. Maar nu ik alleen ben, is die zekerheid er niet meer.”

Frituur

Het is dus met spijt in het hart – maar met veel goesting in iets nieuws – dat hij zijn restaurant inruilt voor een frituur. “Daar kan ik keuken en zaal combineren”, zegt hij. Waar vroeger café The Grand Canyon zat, komt in december frituur Edemolen, met alles erop en eraan. “Je zal er frieten kunnen afhalen, maar we gaan ook 35 zitplaatsen hebben.” 

Hans laat het restaurant bemeubeld over. Foto: lmd

Samen met zijn huidige souschef Ilse zal hij er niet alleen frietjes bakken, maar ook verse lasagne, spaghetti, vol-au-vent, stoverij en varkenswangetjes voorzien. “De aardappelen voor de frieten komen trouwens van een heel vertrouwde leverancier”, zegt Hans. “Ze komen van een boerderij in Watervliet, eigendom van mijn familie.”

Veel ervaring

Hans blijft dus in de horeca werken. “Ik ben verliefd op de sector”, zegt hij. Als jonge knaap deed hij vakantiejob bij een bloemenwinkel en sprong hij bij in restaurant Passe-Vite van zijn broer in Leerne. “Ik heb altijd gezegd dat ik de eerste helft van mijn leven een bloemenwinkel zou openhouden, erna zou ik de overstap maken naar de horeca”, vertelt hij.

En zo gezegd, zo gedaan. Na bijna 20 jaar een bloemenwinkel in Hamme te hebben gehad, kocht hij de Sint-Pietershoeve in Nazareth. Hij bouwde de zaak om tot een gezellig restaurant. Elf jaar later is het restaurant een vaste waarde in de streek geworden. “De klanten zeggen dat ze ons gaan missen.”

Overnemer

Maar Ten Ede hoeft niet te verdwijnen. Hans hoopt een en overnemer te vinden die met evenveel passie iets moois wil uitbouwen. “Ik laat alles staan: van de uitgeruste keuken, tot de tafels en stoelen”, zegt hij. “Voor een jonge ondernemer is dat een unieke kans, want je kan eigenlijk meteen beginnen.”