Enkel in 2013 (5.144) en 2019 (5.105) waren er in dezelfde periode nog meer faillissementen.
Vooral in Vlaanderen is de situatie zorgelijk: het aantal faillissementen blijft er op een recordniveau, met ruim 8% meer dan de eerste vijf maanden in 2023. In mei was er wel een lichte daling in Vlaanderen, van 5,47%t tot 533 faillissementen. Ook in Wallonië was er een (grotere) daling (-29%), terwijl het aantal in Brussel toenam (+5,51%).
De bouwsector neemt een alsmaar belangrijker aandeel in het totale aantal faillissementen, met 1.105 vonnissen over de eerste vijf maanden, of een vijfde meer dan vorig jaar. De bouw laat de horeca, de vroegere nummer één, steeds verder achter zich. Maar ook in deze sector is er een duidelijke stijgende trend (+7,19 procent tot 856), aldus Graydon. Binnen de transportsector (277 faillissementen) en de garagesector (206) sneuvelden zelfs records.
Dit jaar gingen er ook al 12.626 jobs verloren als direct gevolg van het faillissement van de werkgever. Steeds meer grote en oudere bedrijven gaan failliet, merkt Graydon op.
Het handelsinformatiekantoor onderzocht ook het verband tussen mogelijke frauduleuze ondernemingen en faillissementen op het niveau van de gerechtelijke arrondissementen. Van alle bedrijven in ons land vertoont 1,84% “een sterk tot ernstig verhoogd risico” op het plegen van fraude, klinkt het bij GraydonCreditsafe. Binnen de bedrijven die failliet gingen, loopt dit op tot 14,66%. Brussel telt naar verhouding het grootste aantal ondernemingen die kenmerken vertonen die kunnen wijzen op fraudepraktijken. Hier zien we ook het grootste aantal faillissementen (26,55%) die aan fraude gerelateerd kunnen worden, blijkt uit de studie. Daarnaast worden er ook door andere rechtbanken, veelal in samenwerking met parket en politiediensten, duidelijke inspanningen geleverd. De ondernemingsrechtbanken van de arrondissementen Leuven, Luik, Luxemburg en Antwerpen spannen hierbij de kroon