Waar gevierd wordt, daar wordt ook hard gewerkt. Al 90 jaar lang is Houtshop Van der Gucht een begrip in Temse en ver daarbuiten. Ze hebben er de tand des tijds doorstaan door een niet aflatend doorzettingsvermogen, durf en een neus voor opportuniteiten, dat ingebakken zit in de genen van de Van der Guchts. Prosper Van der Gucht stichtte de zaak tijdens het interbellum, in 1933.
Begonnen als mandenmaker
“Mijn vader was eerst van plan een mandenmakerij op te richten”, vertelt Karel (90), de zoon van Prosper. “Hij kocht een magazijn in de Stationsstraat in Temse, naast de vroegere cinemazaal Roxy. In het magazijn lag nog een partij hout. Een vriend vertelde hem: probeer het door te verkopen aan schrijnwerkers in de streek. Op een mum van tijd was al het hout verkocht.” Daar werd de kiem gelegd voor Houtshop Van der Gucht. (lees verder onder de foto)
De eerste decennia was hout echter nog bijzaak. De hoofdzaak bleef mandenmaken. “Mijn vader had veel klanten in Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Hij reisde destijds vaak naar daar. Toen ging dat nog allemaal met de boot”, klinkt het nostalgisch bij Karel. “Op 14 oktober 1944 werd de zaak getroffen door een Duitse V-bom. Dat was een enorme ravage. Die bommen waren eigenlijk bedoeld voor Antwerpen. Sommigen weken van hun koers af en jammer genoeg landde er één bij ons.”
“Mijn vader heeft toen veel geluk gehad, hij was net even naar de bank toen die bom viel. Onze magazijnier had minder geluk, hij overleefde de explosie niet.” In totaal kwamen er die dag negen mensen om het leven. Ook cinemazaal Roxy (nu theaterzaal Roxy) werd in de as gelegd. (lees verder onder de foto)
De familie bleef echter niet bij de pakken zitten en Houthandel Prosper Van der Gucht, zoals het toen nog heette, herrees uit zijn as. In 1973 kwam dan de nu 90-jarige Karel aan het roer van het bedrijf. Zijn neus voor opportuniteit heeft er mee voor gezorgd dat Houtshop Van de Gucht nu al aan zijn vierde generatie toe is. Zelf blijft hij bescheiden en spreekt hij van een dosis geluk.
Doe-het-zelfzaak als curiositeit
“Ik kon in de jaren zestig de grond kopen waar het bedrijf nu staat (Op de Kapelanielaan naast de N16, red.). Toen was er hier nog niets, er liepen alleen maar varkens en koeien”, vertelt hij. “We trokken weg uit het centrum omdat we wilden uitbreiden. De plannen lagen klaar voor een doe-het-zelfzaak. Dat was toen eigenlijk nog een curiositeit.” (Lees verder onder de foto)
Zoon Michael Van der Gucht, die bekend staat als ‘Micha’, nam de teugels over in 1986 en ondertussen staat de vierde generatie mee aan het roer. “Ik sta in voor de dagdagelijkse leiding. Papa doet vooral nog de leuke, commerciële dingen”, zegt zoon Nicholas (36) met een lach. “We hebben de laatste jaren grote investeringen gedaan. We hebben een groot aanbod door onze opslagcapaciteit van 25.000 vierkante meter. We willen de vakman met onze expertise en advies ondersteunen, maar we willen evenzeer de particuliere klant niet uit het oog verliezen. Zij moeten het gevoel krijgen dat ze in een professionele omgeving terechtkomen waar kwaliteit geboden wordt.”
Dure Jean-Marie Pfaff
Op zondag 17 september blazen Houtshop Van der Gucht en Karel 90 kaarsjes uit en dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Een stevig feestje bouwen is bedrijf trouwens niet vreemd. “Vroeger hebben we voor een opendeurdag nog voetballer Ludo Coeck over de vloer gehad. Hij was toen verkleed als magazijnier en iedereen moest raden wie hij was”, vertelt Prosper. “Ik had het eerst aan Jean-Marie Pfaff gevraagd, maar die wou te veel geld. Ik heb snel de telefoon toegelegd.” (Lees verder onder de foto)
Veel BV’s zullen er misschien niet zijn op zondag 17 september, maar iedereen is welkom om de verjaardag te komen meevieren. “We houden de retrokoers Grote Prijs Karel Van der Gucht. In een lus van 2,5 kilometer in de TTS-zone wordt na tien toeren de strijd beslecht”, vertelt dochter Laetitia (29). “De prijzen worden overhandigd door niemand minder dan de Koning der Kermiskoersen Jan Bogaert. Daarnaast kunnen kinderen zonder scherm of virtual reality genieten van animatie uit de tijd van toen.”
De namiddag wordt afgesloten met een optreden van De Molteni’s, drie wielergekke entertainers die met hun meezingers elk feest op gang weten te brengen. “Al de opbrengsten van die dag gaan bovendien naar een goed doel”, besluit Laetitia.