Afbeelding3 Nathalie Van Damme en Jan Andries. Foto EMT

Horecaondernemers lanceren takeaway mosselen: “Een overheerlijk gevolg van de coronacrisis”

KAPRIJKE - Middenin de coronacrisis besloot Jan Andries (51) om mosselen te gaan koken in zijn mobiele mosselkar. Een positief gevolg uit een voor het overige erg nare periode. “Je kan er een half uur ver mee rijden en dan nog smaken ze heerlijk”, zegt de parttime mosselboer.

Ze zijn een vaste klant op de zaterdagse boerenmarkt in Kaprijke: Jan Andries en zijn partner Nathalie Van Damme. Wekelijks tekenen ze present met hun mobile eet- en drinkstand. Het zijn graag geziene horeca-uitbaters die inspelen op de noden en wensen van hun klanten.

“Eigenlijk ben ik maar deeltijds horecaman”, zegt Jan. “Als kind woonde ik in Boekhoute en leerde er bij mijn vader de stiel van metser. Jarenlang werkte ik voor Willy Naessens en zijn vrouw Marie-Jeannne. Later kwam ik in de standbouw terecht, maar toen het coronavirus de overhand nam, kreeg ik plots veel vrije tijd.”

Het leven viel stil en daar konden Jan en Nathalie maar moeilijk mee leven. “Op een dag zat ik op het internet te surfen toen ik plots een mosselkar tegen kwam, die toevallig ook nog te koop was. In mijn jonge jaren hielp ik vaak in een mosselrestaurant in Assenede. Ik weet dus hoe ik mosselen moet klaarmaken. Die kar bracht mij meteen op ideeën.”

“Eerste mosselen waren zo droog als een hoorn”

In ver vervlogen tijden brachten leurders de mosselen aan huis. “Ik kwam op het idee om dit concept om te keren. Mensen moeten mosselen aan de kar kunnen afhalen en meenemen naar huis. Ik kookte een pot mosselen, stak ze in een afgesloten pot en reed er een half uur mee rond. Toen ik de pot opende, was het resultaat afgrijselijk. De mosselen waren zo droog als een hoorn. Het moest dus anders, maar vooral beter.”

Na ettelijke pogingen slaagde Jan erin een heerlijke maaltijd uit zijn aluminium mosselpotjes te toveren.

“Het werd het begin van een mooi verhaal. Wie takeaway mosselen wil hebben, mag gerust een half uur ver wonen van de mosselkar. We koken de schaaldieren tot op een moment dat ze net opengaan. Daarna verdwijnen ze in een thermisch zakje waarin ze verder stomen, tot je thuis bent. Gegarandeerd succes.”

We namen de proef op de som en stelden vast dat het mosselduo geen onwaarheden vertelt. Een potje mossel van 1,2 kilogram kost 23 euro, inclusief saus, frieten én herbruikbare thermische tas.